PORTFOLIO

DIA heeft vanaf 2014 verschillende activiteiten georganiseerd en verschillende projecten gerealiseerd. Hieronder vindt u een beschrijving van de afgeronde activiteiten en projecten en wat studenten hierover gezegd hebben.

Academisch media onderwijs

POLDOX is een theoretisch en praktisch programma waarin sociale wetenschappen en audiovisuele media samenkomen. Het genre van documentaire film stond centraal in het programma. POLDOX heeft in de periode van 2004 tot en met 2018 gedraaid.

Algemene beoordeling
2012-2013      8,2
2013-2014      8,6
2014-2015      9
2015-2016      9
2016-2017      9,3
2017-2018      7,7

Wat hebben studenten gewaardeerd in dit vak?

“De docent, inhoud en de werkvorm. Je leert ongelooflijk veel in korte tijd.”

“De combinatie van theorie en praktijk is heel sterk. Het praktische deel is zeer interessant. Poldox is gewoon heel erg relevant als iemand in de visueel-wetenschappelijke hoek verder wil.

“Informeel, de combinatie theorie en praktijk, creativiteit, gezelligheid en de mate van afwisseling.”

“Dat je serieus wordt genomen in praktisch werk terwijl het tegelijk ook academisch is. Er wordt ontzettend veel begeleiding, tijd, energie en liefde in gestoken door zowel docenten als deelnemers. Dit vak is een aanvulling voor iedereen die bij normale vakken echt praktische toepassing en diepgang missen.”

“Alles. De theorie in aanloop naar de praktijk was zeer relevant. Het praktijkonderdeel was erg leerzaam door de intensiteit. De docenten creëerden een sfeer die de studenten stimuleerde.”

“Vergeten dat ik met een vak bezig was, persoonlijk verrijkt. Waardevol voor de rest van mijn leven.”

“Poldox is uitzonderlijk leuk, interessant en goed. En leert je echt je eerste film maken, waarna je zeker zelf een film zou kunnen maken.”

“Ik heb het gewaardeerd dat je gedwongen wordt in de spiegel te kijken.”

In het programma Nieuws of propaganda? is de symbiotische, maar vaak ook moeizame relatie tussen media, commerce/business en politiek het vertrekpunt. Het nieuws wordt beïnvloed door talloze belangen, zowel door maatschappelijke en economische groepen als, en zeker niet in de laatste plaats, door politieke actoren.
Studenten leren nieuws te zien als een constructie van een sociale werkelijkheid in plaats van een spiegel daarvan. Nieuws onthult, maar kan een sociale werkelijkheid ook verhullen. Verschillende theorieën die de sociale constructie van nieuws kunnen helpen ontrafelen komen aan bod.

Algemene beoordeling
2015-2016      7,7
2016-2017      8,3
2017-2018      9,4
2017-2018      9,3

Wat hebben studenten gewaardeerd in dit vak?

“Goede basis voor kritische blik op media.”

“Super intensieve begeleiding. Een vak zoals je nog nooit eerder hebt gevolgd.”

“Het praktische onderzoek was zeer nuttig en leerzaam, nieuwe presentatievorm zeer interessant.”

“De koppeling theorie en praktijk is erg waardevol. De sfeer was erg goed en de vrijheid die wordt gegeven is ook van grote waarde.”

“Heel fijn om een keer een ander soort vak te kunnen volgen. Ook erg fijn om kennis op te doen van filmen, interviewen, bewerken en verwerken.”

“Top vak!”

“Erg fijne en warme sfeer op het DIA.”

“Het sparren over nieuws en politiek met elkaar en de docenten. Frisse kijk op nieuws aan overgehouden en nieuwe talenten aangeboord.”

“De praktische kant van dit vak is als geen ander vak dat ik ooit eerder heb gevolgd. Het was ontzettend interessant om het interactieve verhaal te maken. Het bood veel ruimte voor creativiteit en andere invullingen van hoe hetzelfde verhaal over propaganda wordt verteld.”

“Ik vond de begeleiding heel goed. Qua inhoud had het vak mijn interesse toch wel, maar omdat het praktische voor mij vrijwel allemaal nieuw was, vond ik het heel fijn dat de docenten er altijd voor ons waren en dat eigenlijk niks te veel was voor ze. Maar daarnaast gaven ze ons ook heel veel vrijheid om naar eigen inzicht ons project vorm te geven.”

“Ik heb veel geleerd door de uitstekende verbinding theorie en praktijk. Enthousiaste docenten, die de studenten goed begeleiden en weten te enthousiasmeren. Docenten werken hard en zijn zeer betrokken bij hun studenten. Door dit vak is mij duidelijk geworden wat ik na mijn studie wil doen.”

“Ik vond het super uitdagend en leerzaam om theoretische kennis te combineren met eigen veldonderzoek en dat dan in een eigen gekozen presentatie vorm te gieten. Dat maakte het extra leerzaam en fijn. Je kan je eigen bevindingen namelijk op een manier presenteren waarvan we zelf dachten dat het de beste vorm was. Een super aanvulling op drie jaar bachelor met enkel papers schrijven.”

“De fantastische betrokkenheid en toewijding van de docenten, de relevantie van het vak, de vaardigheden die werden aangebracht etc. Dit vak bracht theorie en praktijk perfect in balans. Een vak waarin ik haast meer geleerd heb dan het gros van de andere vakken bij Politicologie. Dit onderwijs is een zegen voor de universiteit en de docenten verdienen een hele dikke pluim.”

“Bij Nieuws of Propaganda heb ik op een voor de UvA unieke manier meegemaakt hoe leuk en leerzaam praktisch onderwijs kan zijn. Kritisch denken over de manier waarop informatie naar buiten wordt gebracht en de assumpties en intenties die daarachter zitten, gekoppeld aan praktijkkennis in het bouwen en presenteren van een digitaal verhaal, zorgen voor een beter begrip van de wereld om ons heen, en verschaffen vaardigheden die in de huidige media, en wellicht ook de wetenschap, broodnodig gaan zijn.”

“Dit vak vond ik het beste uit mijn driejarige bachelor. Allereerst leer je theorieën en informatie over onderwerpen die nauwelijks aan bod komen in de rest van de opleiding, zoals propaganda, nationalisme, totalitarisme, etc. Daarnaast is het fantastisch dat je naast het schrijven van een verslag ook met digitale middelen werkt. Niet alleen kan je wetenschappelijke bevindingen begrijpbaar maken voor eenieder persoon en zo de kloof tussen wetenschap en de samenleving dichten, maar leer je ook kijken naar het vertellen van een verhaal zonder veel woorden, leer je een verhaal aantrekkelijk maken en leer je ook met digitale middelen te werken. Een derde argument betreft de zeer uitgebreide en goede feedback die je desgewenst op elk moment kon krijgen van de docenten, ook in het weekend of in de avond. Als laatste is ook de sfeer, ruimte en de plek in/van het DIA fantastisch. De omgeving is mooi en ook de middelen zijn van een goede kwaliteit. Ik heb echt nog nooit zo een stimulerend vak gehad. Echt top.”

STEFV – Hervorming Stedelijke Vernieuwing Overal borrelen initiatieven op voor zelfbouw, buurtinitiatieven en -ondernemingen, en zelforganisatie. Deze omslag kan veel opleveren voor burger en stad maar roept ook vragen op. We situeren deze omslag in bredere debatten over de hervorming van de verzorgingsstaat, alsook stedelijke vraagstukken over sociale ongelijkheid, participatie en gentrification (‘veryupping’). Een belangrijk aspect van dit vak is het gebruik van etnografisch onderzoek en film om deze omslag te bestuderen en in beeld te brengen.

Algemene beoordeling
2014-2015
2015-2016
2016-2017

Beeld als Kennis biedt een verkenning van wat de representatie van sociale en culturele werkelijkheden behelst. Studenten maken kennis met de uitdrukkingsmogelijkheden — en beperkingen — van visuele media (primair film, maar ook fotografie en web-based media komen aan bod).

Algemene beoordeling
2014-2015      8,9
2015-2016
2016-2017
2017-2018

Wat hebben studenten gewaardeerd in dit vak?

“Het zelf filmen was top, de begeleiding was ook super. Interessante nieuwe tak van de Antropologie, de filosofische verdieping was ook leuk. DIA is de mooiste plek op aarde.”

“Veel technische dingen geleerd, wat meer te kijken op een filmische manier en om een creatieve outlet te hebben zonder al te veel regels.”

“Het filmen.”

“De grote ruimte voor creativiteit was heerlijk! Relaxte solidaire docent. Goede feedback. Veel geleerd. Nieuwe hobby en interesse erbij: filmen.”

“Leuk om creatief bezig te zijn en dieper in te gaan op beeld.”

“Ik heb op de universiteit nog nooit een vak gevolgd waarbij ik zó gefrustreerd, blij, ontmoedigd en gemotiveerd ben geweest. Het daagt je ontzettend uit. Wat een avontuur.”

“Openheid. Mogelijkheid tot oefenen. Niet vastgeroest in wetenschappelijke methode.”

Visuele etnografie en antropologisch onderzoek is gericht op studenten die (meer) ervaring willen opdoen met antropologisch onderzoek vanuit een visuele en experimentele benadering. Studenten ontwikkelen een eigen visie op het gebruik van verschillende media binnen antropologisch onderzoek en voeren een eigen onderzoeksproject uit. Studenten rapporteren hierover in een gecombineerd product van film en tekst.

Algemene beoordeling
2014-2015      8,2
2015-2016      9,5
2016-2017
2017-2018

Wat hebben studenten gewaardeerd in dit vak?

“Ik waardeer het dat ik praktische skills heb geleerd bij dit vak en dat ik mijn creativiteit heb kunnen gebruiken en ontwikkelen. Alle stof en films waren interessant en in de les kwamen er goede discussies op gang.”

“Ik waardeer de motivatie, enthousiasme en inzet van onze docenten ontzettend! Ik heb veel geleerd en er was voldoende ruimte voor discussie.”

“Het plezier van de docenten in onderwerp en kennis maakte het vak leuk. […]”

“Enthousiasme van de docenten, praktijkervaring opdoen, veel vrijheid.”

“Het enthousiasme van de docenten.”

“Alles wat ik geleerd heb, de theorie/praktijkverdeling. DIA als ruimte en hechte groep, die altijd toegankelijk was. De gepassioneerde stijl van doceren.”

“Heel blij dat ik dit gevolgd heb!”

“Het mooiste vak ooit!”

“Geweldig, super, love it! Veel geleerd, geweldige ervaring en gaaf om zo’n eindproduct te hebben.”

“Heel leuk, leukste vak van het jaar!”

“Ontzettend leerzaam, genoeg uitdaging. Nog nooit een vak zo intensief meegemaakt.”

“DIA is een ontzettend leuke plek. De sfeer is enorm aangenaam om te werken. Alle praktijkdocenten waren zeer begaan door het hele project heen. Ik heb ook veel van ze geleerd!”

“Iedereen helpt waar nodig. DIA is een fijne plek om lange uren te maken. Alles positief!”

“Heel fijn dat wij veel aandacht kregen en erg gestimuleerd worden. Veel toegang tot DIA kregen. Veel vertrouwen in de studenten.”

Visuele methoden en technieken van sociaal wetenschappelijk onderzoek biedt een praktische training in de basistechnieken van het film maken. Aan de hand van voorbeelden wordt besproken op welke manieren film en fotografie zijn gebruikt als methode om data te verkrijgen en bij de representatie van resultaten, binnen de sociale wetenschappen en binnen de antropologie in het bijzonder. Via gerichte opdrachten leren deelnemers hoe ze de videocamera kunnen gebruiken als hulpmiddel bij onderzoek naar het menselijk handelen. Het eindresultaat is een korte filmpresentatie en een minipaper waarin gereflecteerd wordt op het visuele onderzoeksproces aan de hand van literatuur.

Algemene beoordeling
2014-2015      7,7
2015-2016      8,8
2016-2017      8

Wat hebben studenten gewaardeerd in dit vak?

“Geweldig vak!!! Ik ga alle vervolg vakken hier ook van volgen. Zo veel geleerd en vooral ook zo leuk om antropologie te kunnen toe passen in een visueel vak zoals film. Bovendien wordt het op een super locatie gegeven, wat het gevoel geeft dat je echt iets anders aan het doen bent dan ‘enkel studeren’. Ik ben enorm enthousiast!”

“Het enthousiasme van de docenten en de praktijk.”

“Het vak laat een hele andere kant van sociaal wetenschappelijk onderzoek zien en de mogelijkheden en beperkingen daarvan. Ik vond het fijn dat dit vak heel praktisch was en dat je er echt uit moest om onderzoek te doen.”

“De fijne sfeer en vrijheid in de werkgroepen (veel aan eigen opdracht werken) en veel mogelijkheid voor creativiteit.”

“De docenten, het leren van praktische vaardigheden.”

“Het DIA is top! Er is daar veel kennis over het vak aanwezig. Niet alleen in Hilbert en Jennifer, maar ook bijvoorbeeld in de documentaire bieb waar we alles uit mochten lezen en lenen.”

“Hele fijne omgeving, chille sfeer. Erg fijne ruimte om te werken en colleges te volgen. Toegang tot alle faciliteiten.”

“Er was vaak iemand aanwezig op het DIA en men had altijd wel tijd om hulp te bieden.”

“Goede begeleiding. We werden los gelaten, om zelf van alles uit te proberen. Maar werden uiteindelijk wel, indien nodig, er goed geholpen!”