Actueel

Reportages over eenzaamheid

EenVandaag over Eenzaamheid
EenVandaag, 13 februari 2008
Bekijk de reportage


Internetcursus tegen eenzaamheid. Valentijn. Dé dag waarop veel mensen hun grote liefde trakteren op een lief kaartje of extra aandacht. Toch zijn veel mensen op deze dag eenzaam. Jeannette Rijks geeft een cursus om deze mensen te helpen. Dit doet ze via groepsbijeenkomsten en internet. Wilbert van Delft heeft de internetcursus van Jeannette gevolgd. In EénVandaag zijn ervaringen.

 

Eenzaamheid en vriendstap
TweeVandaag, 29 maart 2006
Bekijk de reportage


Veel psychiatrische patiënten lijken gedoemd te zijn tot eenzaamheid. Toch zijn er mogelijkheden om in contant met elkaar te komen, bijvoorbeeld via een website als vriendstap.nl. TweeVandaag spreekt met initiatiefneemster Hetty Pronk, psychiater bij de GGZ Eindhoven en met een psychiatrische patiënt die graag weer een relatie zou willen.

 

Een eenzame kerst
Netwerk, 28 december 2004
Bekijk de reportage


Honderden, misschien wel duizenden mensen hebben de kerstdagen in eenzaamheid doorgebracht. Netwerk ging op bezoek bij Anneke (57) en Riet (74) die allebei weduwe zijn. Ze vierden een kerst zonder familie en vrienden.

 

Vriendschap als medicijn
Netwerk, 22 december 2002
Bekijk de reportage


Aandacht voor 'Stichting de Vriendendienst', een vrijwilligersproject in Utrecht. Psychiatrische patiënten zijn vaak eenzaam en geïsoleerd. De Vriendendienst probeert deze mensen te helpen door een vrijwilliger aan een patiënt te koppelen. Een reportage over vriendschap als medicijn. Centraal staat Tim Kattenberg. Hij leidde jarenlang een teruggetrokken bestaan. Diepe depressies en een periode van opnames, maakten contact met anderen moeilijk. Eénmaal per week ontmoet hij Luud Steenbergen. Luud meldde zich als vrijwilliger bij De Vriendendienst, omdat hij de eenzaamheid herkent. Jaren geleden heeft hij zelf een opname gehad, en hij wil nu andere mensen helpen.De Vriendendienst koppelt mensen in principe voor een jaar aan elkaar. En in dat jaar is het de bedoeling om zo veel mogelijk leuke dingen te gaan doen.

 

Reportages over eenzame uitvaart

Dichter bij onbekende doden
EénVandaag, 21 mei 2008
Bekijk de reportage


Aziz Adachour van GroenLinks in Almere stelt voor om bij eenzame uitvaarten een dichter uit te nodigen. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wordt er bij zulke uitvaarten een speciaal gedicht voorgedragen, ook al zijn er verder geen familie of bekenden bij. Het is een symbolisch gebaar en Adachour vindt dat de moeite waard. Maar de Almeerse gemeenteraad twijfelt: wat heeft een overledene aan een speciaal gedicht, als er niemand is om naar te luisteren?

 

De poule des doods
Netwerk, 20 januari 2006
Bekijk de reportage


In Amsterdam zijn er per jaar ongeveer vijftien uitvaarten die door niemand worden bijgewoond. De Amsterdamse dichter Frank Starik werd geraakt door de troosteloosheid van zo’n eenzame uitvaart. Hij richtte in 2002 de ‘Poule des doods’ op, een groep dichters die bij toerbeurt een eenzame uitvaart bijwoont. De dichters dragen dan tijdens de plechtigheid een gedicht voor, dat speciaal voor de overledene is geschreven. Dichters die meedoen met de Poule des Doods zijn onder anderen Frank Starik, Neeltje Maria Min, Menno Wigman en Simon Vinkenoog. In Netwerk een reportage over de Poule des Doods. Daarin wordt de uitvaart gevolgd van een bejaarde vrouw die geen traceerbare familie meer had.

 

De laatste eer
De Donderdag Documentaire, 29-12-2005
Bekijk de reportage


Voorzichtig tillen vier in het zwart geklede dragers de blankhouten kist op de baar. Aan weerskanten brandt een kaars. De aula van begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag is bijna leeg. De overledene wordt begraven door de gemeente. De afwezigheid van nabestaanden leidt tot vragen. Had de overledene geen familie, een partner, kinderen misschien? Was er nu werkelijk niemand die hem of haar de laatste eer wilde bewijzen? Volgens de wet op de lijkbezorging zijn burgemeesters verplicht zich te ontfermen over een uitvaart waar geen opdrachtgever voor is. In de praktijk voeren de gemeentelijke sociale diensten deze taak uit. Naar schatting overlijden in Nederland per jaar enkele duizenden mensen die geen familie meer hebben, of die er geen contact meer mee hebben. Mensen die niemand nalaten om hen te begraven. John Appel reconstrueert de levens van enkele overledenen die door de sociale dienst begraven worden.

 

Geen hulp alstublieft!
Zembla, 19 september 2005
Bekijk de film

Vrouw mogelijk jarenlang dood in woning. Lijk zat vier jaar voor de tv. Man lag bijna vier jaar dood in huis. Regelmatig terugkerende krantenkoppen over mensen die een eenzame dood sterven. Wie zijn deze mensen? Hoe komt het dat niemand ze mist? Waar waren de hulpverleners, de familie en de buren?
In Zembla de zoektocht naar het verhaal achter deze kleine krantenberichten met als rode draad de 89-jarige Jean Voitus van Hamme die begin mei dood werd gevonden in zijn vervuilde bovenhuis in de Amsterdamse Pijp. Een paar dagen later vindt de politie in dezelfde woning ook nog het lichaam van de 94-jarige ex-vrouw van de man. Het lijk is zorgvuldig in plastic gewikkeld en blijkt er al enige jaren gelegen te hebben.

 

Eenzame doden
Netwerk, 21 april 2003
Bekijk de reportage


Het zijn van die kleine berichtjes in de krant. "Overledene pas na twee jaar gevonden." "Man ligt maandenlang dood in huis." Eenzame doden. Wie zijn ze? Hoe wordt zo'n uitvaart geregeld? Wat zijn de verhalen? In Netwerk een reportage.

Geen officieel onderzoek
Niemand weet precies om hoeveel overledenen het gaat. Volgens schattingen - officieel onderzoek is er nooit naar verricht - gaat het in Nederland om enkele duizenden doden per jaar. Mensen zonder familie, zonder contact met familie of mensen waar de familie niet van te achterhalen valt. Mensen, in ieder geval, die zijn overleden en niemand meer hebben die ze wil begraven.

Speciale afdeling
Volgens de wet moet de gemeente waar de persoon gestorven is de uitvaart op zich nemen. In de 'wet op de lijkbezorging' staat dit nauwkeurig omschreven. In Amsterdam gebeurt het regelen van uitvaarten voor 'eenzame doden' met grote regelmaat. Er is zelfs een speciale afdeling voor die dit op zich neemt: het Bureau Uitvaarten Gemeentewege. Iedere werkdag regelt deze afdeling een begrafenis of crematie van een onbekende. 250 keer per jaar

 

reportages over:

home | eenzaamheid | eenzame uitvaart | actueel | film | webfilmpjes | foto’s | makers | links