Heil en Verdoemenis
menu
Film
Theorie
Research
Makers
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Makers


Wij zijn vijf studenten sociale wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Via het project Poldox zijn wij met elkaar in contact gekomen. Hier kun je over ieder van ons iets meer te weten komen.  

 

Naam: Joris Houtman
Leeftijd: 24
Studie: Sociologie
Voltijd of deeltijd?: Voltijd

Werk naast studie:
poldox!

Bijzondere interesses binnen je studie:
Religie en hoe 'het vroeger was'


Hobby's:

Tja er zijn zoveel dingen die ik leuk vind om te doen, maar heb niet een echte passie als postzegelsverzamelen...


Waarom heb je mee gedaan aan poldox 2006?
De combinatie van film en research leek mij erg interessant. Hoop daar later iets mee te kunnen doen.


Hoe heb je het ervaren?
Alles ging veel sneller dan verwacht. Drie maanden is eigenlijk gewoon te kort om iets moois te maken, maar verder heb ik wel een hoop geleerd en door ons onderwerp ben ik in werelden terecht gekomen waar ik anders niet zo snel zou komen.


Wil je later (beroepsmatig of niet) verder in de documentaire wereld? Zo niet, waar liggen je ambities?
Enkel documentaires maken lijkt me heel mooi, maar moeilijk. Mooier lijkt me het om film te gebruiken in sociologisch onderzoek. Schrift en beeld wordt nu te weinig gecombineerd terwijl dat heel goed kan.


Welke documentaire heeft op jou veel indruk gemaakt? En waarom?
Rhytm is it! Dit is een Berlijnse documentaire over een grote groep jongeren uit diverse sociale milieus die door een dansleraar bij elkaar worden gezet. In een paar weken tijd worden ze opgeleid tot dansers en dansen ze op de muziek van Le Sacre Du Printemps van Stravinski. Het is een schitterend portret van de jongeren, groepsvorming en muziek. Een heerlijke feel good documentaire! Ga kijken!

Wat is je eigen religieuze achtergrond?
Geen! Op de openbare basisschool mocht ik zelfs niet naar godsdiensles. Ik moest naar humanistische vorming. Maar al het verbodene is leuk, dus...

 

 

- naar boven -

 

 

Naam:
Paloma Rodríguez Carrington
Leeftijd: 23
Studie: Culturele antropologie en sociologie der niet-westerse samenlevingen
Voltijd of deeltijd: Voltijd  

Werk naast studie: 
Personal assistant voor een reïntegratieconsulent met verschillende bedrijven op zijn naam (makelaardij, wijnhandel, en seminarorganisatie)  

Bijzondere interesses binnen je studie:
Mijn specialisaties zijn Antropologie van Europa, Lichaam en Cultuur, Anthropology of the Senses, Popular Culture en Visuele Antropologie. Ik heb mijn BA afgerond met een project over het deurbeleid bij een populaire Amsterdamse club. Daarvoor heb ik onderzoek gedaan naar in- en uitsluiting door een gatekeeper, namelijk door de hostess die daar voor de deur staat.Ik zal mijn MA in september starten en wil daarvoor het thema malinchismo onderzoeken in het grensgebied tussen Mexico en de USA. Daarvoor zal ik me hoogstwaarschijnlijk richten op de chicano populatie in San Diego en een case-study beschrijven op het gebied van lichaam en cultuur en populaire cultuur. 

Hobby's:
Fotograferen, films kijken, dansen 

Waarom he
b je mee gedaan aan Poldox 2006?
Voor het vak Visuele Antropologie wilde ik meer hands-on ervaring opdoen en Poldox leek mij daar zeer geschikt voor. Dit project sprak me voornamelijk aan omdat er gewerkt zou worden vanuit een idee, waarna er uitgebreid aandacht geschonken zou worden aan het doen van research. Het filmproces zou verder begeleid worden door experts uit het vakgebied, wat me zeer leerzaam leek. Hoe heb je het ervaren?De colleges van de experts vond ik inderdaad leerzaam. Het was goed te horen wat hun op- en aanmerkingen waren op ons filmplan. Ons bezoek aan Tegenlicht (VPRO) op het mediapark en de rondleiding door het gebouw van RTL-Nederland gaf verder een nuttige blik ‘achter de schermen.’ Het was ook leuk om tijdens de besprekingen van de zes projecten van Poldox 2006, te horen wat de andere studenten deden. Omdat we in groepjes van zes zijn verdeeld is het traject van de andere groepen me een beetje ontgaan. Juist dit werken in groepsverband is me in het begin iets tegengevallen. Omdat we alle zes zo enthousiast waren, hadden we het vooral in het begin moeilijk met het verkleinen van ons plan. Ook het maken van de taakverdeling viel ons zwaar; we wilden alle taken het liefst met z’n allen vervullen of tenminste nauw betrokken zijn bij meerdere aspecten van het documentaire maken. Uiteindelijk heeft juist ons enthousiasme en onze betrokkenheid geleid tot erg leuke filmmomenten. Eén van mijn groepsleden zei: wanneer maken we de sequel? Hier ben ik het volstrekt mee eens! 

Wil je later (beroepsmatig of niet) verder in de documentaire wereld? Zo niet, waar liggen je ambities?
Allereerst wil ik tijdens mijn MA veldwerk in de USA en Mexico trachten een documentaire te maken. Als dit lukt wil ik wellicht een journalistieke vervolgopleiding volgen en daarna meer ervaring opdoen met het maken van documentaires.  

Welke documentaire heeft op jou veel indruk gemaakt? En waarom?
Ik heb zoveel goede documentaires gezien dat ik er niet een kan noemen die de meeste indruk op me heeft gemaakt. Een documentaire die ik laatst weer heb gezien was Checkpoint van Yoav Shamir uit 2003 op de website van Tegenlicht. Deze heeft toentertijd veel indruk op me gemaakt en nu ik hem voor de tweede keer zag ook weer. Ook de documentaire Drie Kameraden van Masja Novikova over drie Tsjetsjeense vrienden in oorlogstijd (ook gezien op Tegenlicht) is me bij gebleven. Ik denk dat wat me blijft fascineren is dat ondanks al de kommer en kwel de meeste mensen iets van hun leven trachten te maken en dat vaak onder schokkende, treurige en vreemde omstandigheden. Een documentaire waar een persoon, een sprekend individu het onderwerp is, spreekt me vaak het meest aan. Ik denk echt dat als een docu goed gemaakt is, elk onderwerp interessant kan zijn.  

Wat is je eigen religieuze achtergrond?
Mijn ouders zijn beide katholiek opgevoed, mijn vader vanuit de Mexicaanse traditie, mijn moeder in Brabant. Samen hebben ze besloten me niet religieus op te voeden en me verder vrij te laten in mijn keuzes op dit gebied. Ik ben niet kerkgaand maar wel geïnteresseerd in religie en geloof, vandaar dat ook mijn voorstel voor deze documentaire hierover ging.


- naar boven -  

 

 

  Naam:
Nina Jongerius

Leeftijd: 26
Studie: Culturele Antropologie
Voltijd of deeltijd?: Voltijd


Werk naast studie:
Stichting Don Bosco Jonathan; een organisatie die leuke activiteiten organiseert voor (ex) dak-en thuisloze jongeren tussen de 18 en 23 jaar.


Bijzondere interesses binnen je studie:
Etniciteitsvraagstukken, met name ten aanzien van jongeren. Oorsprong en uitwerking van nationaal beleid.  

Hobby's:
Momenteel documentaire maken, met name monteren!

Waarom heb je mee gedaan aan poldox 2006?
Ik heb al eerder een videocursus gedaan bij Crea en heb gemerkt dat met name documentaire een erg moeilijk genre is, omdat er minder mogelijkheden zijn om je 'acteurs' te sturen en de film frame voor frame uit te denken. Het leek me daarom een uitdaging om hier iets beter in te worden. Bovendien ben ik van mening dat een documentaire maken niet ver af ligt van antropologisch onderzoek doen. Al met al, leek het me een leerzame ervaring!

Hoe heb je het ervaren?
Met name het project draaien met de groep was super vond ik. De samenwerking verloopt redelijk goed, ook al is het soms moeilijk om de ideeën van zes mensen in de film te verwerken. 
 
Wil je later (beroepsmatig of niet) verder in de documentaire wereld? Zo niet, waar liggen je ambities?
Ik sluit niks uit. Als ik door zou kunnen groeien in het documentaire maken zou dat wel geweldig zijn, maar dit zal wel lastig zijn. Daarom zal ik mijn pijlen voorlopig richten op doorgroeimogelijkheden binnen mijn eigen werk.
Welke documentaire heeft op jou veel indruk gemaakt? En waarom?: Misschien omdat ik hem recentelijk nog heb gezien, maar de eerste die in mijn hoofd schiet is 'zij gelooft in mij'. Ik vond het met name een hele knappe documentaire. Mooi om te zien hoe de filmmaker balanceert op de lijn tussen humor, vertedering, medeleven en medelijden bij het in beeld brengen van de persoon André Hazes.

Wat is je eigen religieuze achtergrond?
Ik ben niet religieus opgegroeid. Mijn ouders zijn wel katholike opgevoed, maar hebben mij niet gedoopt, omdat ik dat later 'zelf moest bepalen', vonden zij. Ik werk nu wel bij een organisatie die religieuze 'roots' heeft, maar omdat ik verder totaal geen problemen heb met mensen die geloven, levert dit geen problemen op. De meeste van mijn directe collega's zijn overigens ook niet-gelovig opgevoed.

 

- naar boven -

 

 Naam:
Marieke van den Heuvel
Leeftijd: 29
Studie: Social and Cultural Anthropology (MA), VU,
Voltijd of deeltijd?: deeltijd

Werk naast studie:
ontwerper en projectleider bij Inside Outside, een ontwerpbureau voor interieur en landschappen 

Bijzondere interesses binnen je studie:
De sociale thematiek rondom urbanisatie; globalisatieprocessen; armoedeHoe mensen zich stand houden in een snel veranderende wereld; Wat hun ankerpunten en prioriteiten zijn?? En de stad als entiteit op zichzelf… 

Waarom heb je mee gedaan aan poldox 2006?
Omdat ik denk dat ik met de combinatie van een ontwerpachtergrond en een studie sociale wetenschappen de juiste bagage heb om goede documentaires te maken. Maar ik moet het nog wel leren… Poldox is een begin. 

Hoe heb je het ervaren?
Goed! Leuk! Interessant…We hebben het voor elkaar gekregen om in een korte periode een goed functionerend team te creëren! Dat had ik wel verwacht na de eerste meeting, maar niet meer na de 2e tot en met 6e….Toen we de neuzen eenmaal in de zelfde richting hadden staan is de samenwerking een groot plezier geworden. 

Wil je later (beroepsmatig of niet) verder in de documentaire wereld? Zo niet, waar liggen je ambities?
… Voor meer informatie: wildroosterproductions@yahoo.com

Welke documentaire heeft op jou veel indruk gemaakt? En waarom?
… Zelfde als met films, lastig om er  1 te kiezen. Boeiend vond ik -m verschillende redenen-:
- ‘The 3 rooms of melancholia’; indringende beelden- ‘My architect’; mooie verbeeltenis van een zoektocht van een zoon naar zijn beroemde (overleden) vader- ‘Echoes of War’; heftige verhalen van jonge kinderen, vreemd contrast tussen de (mollige) Amerikaanse meisjes en de kinderen uit de andere (derde wereld-) landen. Verder ben ik zeer gecharmeerd van Bert Haanstra.

Wat is je eigen religieuze achtergrond?

Een katholiek uit het Brabantse land. Gedoopt en communie gedaan, maar verder weinig kerken tijdens mijn jeugd van binnen gezien, behalve tijdens Kerstmis.  


- naar boven -

Marieke Schenk Leeftijd: 22
Studie: Sociologie
Voltijd of deeltijd?: Voltijd

Werk naast studie:
Promotie werk en werver van donateurs voor goede doelen
 

Bijzondere interesses binnen je studie:
Gender en seksualiteit  

Waarom heb je mee gedaan aan poldox 2006?
Het leek mij ontzettend leuk om in groepsverband te werken aan een eigen documentaire, om samen vanuit onze sociaal wetenschappelijke achtergrond een eindresultaat neer te zetten dat hopelijk een combinatie is van onderzoek en bijpassend beeld materiaal.
Bovendien vindt ik het een unieke kans om te leren van professionals uit de Nederlandse documentaire wereld.
 

Hoe heb je het ervaren?
Als enorm leerzaam! De tijd vloog voorbij, en als je eenmaal zelf aan de slag gaat kom je er pas écht achter wat er allemaal komt kijken bij het documentaire maken.
Ik heb een hele leuke tijd gehad met mijn groepsgenoten, we zijn echt op plaatsen geweest waar ik normaal niet snel zou komen.
 

Wil je later (beroepsmatig of niet) verder in de documentaire wereld? Zo niet, waar liggen je ambities?
Lastig… Ik wil zeker meer documentaires maken, we hebben het in de groep ook al over een vervolg documentaire gehad! Het lijkt me heel interessant om wetenschappelijk onderzoek te combineren met het vastleggen ervan op film. De vraag is echter wel of het allemaal haalbaar is, als me iets duidelijk is geworden de afgelopen periode is het dat documentaire maken geen sinecure is.

Welke documentaire heeft op jou veel indruk gemaakt? En waarom?
Een documentaire over Billie Holiday waarvan ik de naam vergeten ben (stom!). Het is dan ook al een paar jaar geleden dat ik hem gezien heb. Volgens mij was het:
Lady Day. The many faces of Billie Holiday, uit 1991 van de regisseur Mattew Seig.

Wat is je eigen religieuze achtergrond?
Van huis uit ben ik christelijk gereformeerd opgegroeid en tot mijn achttiende verplicht mee geweest naar de kerk, elke zondag. Sinds mijn achttiende verjaardag ga ik alleen nog naar de kerk als ik er echt niet onderuit kan, met kerst en begrafenissen.
Ik ben wel met religie bezig en ik vindt het een enorm interessant thema, met name vanuit mijn studie. Ik beschouw mezelf niet als religieus.
Friday, 17 April 2009
(C) 2009 Heil en Verdoemenis
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.