Driehoekstraat, waar het nog 'n beetje zoals vroeger gaat

Café  Sammie

Café Sammie is een typische buurtkroeg op de hoek van de Driehoekstraat. Martin is de eigenaar die vrijwel alle bezoekers kent. Het is de plek waar de buurtbewoners even kunnen ontspannen met een drankje en waar ze regelmatig even een praatje komen maken met elkaar. Naast de ontspannen gezelligheid is er ook ruimte om even stoom af te blazen en Martin is naar eigen zeggen ook een aanspreekpunt voor de gasten wanneer het even wat minder gaat. Zo fungeert de kroeg als plaats waar het wel en wee in de buurt samenkomt.

Driehoekstraatbewoners vertellen over hun buurt. Bekijk filmpje

 

Het 'wijgevoel'

Vroeger was de Jordaan een arme buurt waar arbeiders woonden. De mensen waren op elkaar aangewezen wat zorgde voor een sterke sociale cohesie. Nu is de sociale verbondenheid die mensen met elkaar voelen nog steeds sterk, al is de buurt wel veranderd vergeleken met vroeger. De Jordaan is van een echte volksbuurt veranderd naar een gemengde buurt, waar nu ook de rijkere Yuppen wonen. Vele oorspronkelijke ‘Jordanezen’ vinden dit geen fijne verandering, zij vinden dat de buurt aan de oude garde toebehoort.
Door migratie en verandering van samenstelling kan de sfeer in een gemeenschap veranderen. Norbert Elias -een bekende socioloog- heeft hier onderzoek naar gedaan.

Lees verder...

 

Ons kent ons

Er wordt veel met elkaar maar ook veel over elkaar gepraat. In kleine gemeenschappen waar iedereen elkaar kent wordt er regelmatig over van alles gekletst en geroddeld. Wat is hier eigenlijk het nut van?

Lees verder...

Terug naar homepagina