Poldoxwebsite Poldoxwebsite Documentaire Afbeelding Dappermarkt Bovenaf ronald corLink naar info markt Bord info kooplui Bord info café's op markt Dappermarkt

Markt

Wat op de Dappermarkt opvalt, is de levendigheid in de kramen en de schreeuwende marktlieden. Op andere markten zie je vaak lege marktkramen die slechts dienst doen als etalage voor de winkel daarachter. Behalve de buurtbewoners komen ook veel mensen uit andere stadsdelen naar de Dappermarkt. Zelfs uit Almere en Purmerend. Dat zijn vaak mensen die hier gewoond hebben en op die levendige sfeer van vroeger afkomen. ‘Eens een dapperbuurter, altijd een dapperbuurter’.

De Dappermarkt telt dagelijks ongeveer 200 marktkramen. Iedere marktdag wordt de markt opnieuw opgebouwd, worden de marktplaatsen verdeeld en wordt de boel weer afgebouwd en de straat schoongemaakt. Het is een enorme organisatie waar het stadsdeel de nodige hulp aan verleent. Op de Dappermarkt vindt u alles wat u van een echte wereldmarkt mag verwachten. Etenswaren van dichtbij en ver weg, huishoudelijke artikelen, kleding en schoeisel, bloemen en planten en nog veel meer.

 

Toen

De Dappermarkt is een markt in de Dapperstraat in Amsterdam-Oost en één van de drukst bezochte markten van Amsterdam. Door zo’n 170 verschillende nationaliteiten die dagelijks op de Dappermarkt te vinden zijn staat de markt symbool voor de wereldstad Amsterdam. De markt heeft haar naam te danken aan Olfert Dapper, die bekend stond om zijn inzet voor een multiculturele samenleving. In 2007 won het kloppend hart van Amsterdam Oost de prijs voor beste markt van Nederland dankzij de multiculturele samenstelling en gezelligheid van de markt.

Begin jaren zeventig was er in Amsterdam een periode van stadsvernieuwing en renovatie. De dappermarkt maakte een onzekere tijd door. Toen de gemeente in Amsterdam in 2002 wederom met plannen kwam voor het vernieuwen van de dapperstraat en de markt, maakte dat bij alle betrokkenen- van marktlieden tot buurtbewoners- veel emoties los. Alle herinneringen van de roerige tijden in de jaren zeventig speelden weer op. Iedereen is ervan overtuigd dat de Dappermarkt een onmisbare schakel is voor de cohesie in de Dapperbuurt, en zelfs in Amsterdam Oost.

Zo zijn beroemde Amsterdammers en in sommige gevallen zelfs wereldburgers opgegroeid in de dapperbuurt. Zo hadden de ouders van Karel Appel in 1921 een kapperszaak op de dapperstraat 17. Waar Karel van zijn vijftiende tot zijn zeventiende werkte. Na de tweede wereldoorlog vormt hij samen met een groep schilders en dichters de kunstenaarsgroep Cobra. Hij wordt een beroemd schilder, maar heeft zich altijd verbonden gevoeld met de dapperbuurt.
Ook ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart woonde vanaf zijn tweede jaar op de Reinwardtstraat. Voetballen leert hij met zijn vriendjes tussen de viskramen op het Dapperplein. In 1950 wordt hij door Ajax ontdekt en in 1956 maakt hij zijn debuut in het eerste elftal van de club.

 

Nu

De dappermarkt staat bekend om zijn exotische mix van bezoekers en kooplieden uit de hele wereld. Drie jaar geleden leek het gedaan te zijn met die exotische mix, doordat er alleen maar textiel op de markt dreigde over te blijven. Een ontwikkeling waar andere markten ook mee te maken kregen. Door te ‘brancheren’ in het aanbod is daar toen – in goed overleg met de marktlieden – tegen opgetreden door het stadsdeel. Een gevarieerd aanbod van goederen is volgens het stadsdeel erg belangrijk voor een markt. Marktbezoekers kopen vooral etenswaren, en houden ervan om ter plekke iets op te peuzelen. Bij het verdelen van plaatsen wordt er dus rekening gehouden met het food-aanbod, zo hou je bepaalde etenswaren op de markt zonder dat dat tot lege plekken leidt.


Het lotingsysteem

De samenstelling van de kramen die op de dappermarkt staan is elke dag anders. Sommigen hebben vaste plaatsten doordat ze al tientallen jaren ingeschreven staan, anderen moeten elke dag weer hopen dat ze een plekje kunnen krijgen. Het verdelen van de plekken gaat door middel van een lotingsysteem. Het lotingsysteem wordt toegepast door de marktmeesters.

Mensen die wel moeten loten krijgen een lotingspercentage die bepaald wordt door het gegeven hoelang diegene op de Dappermarkt ingeschreven staat. Voor de duidelijkheid: Jan Koops die al 12 jaar ingeschreven staat heeft 2/3e kans om ingeloot te worden en Ronald Bossen die 5 jaar ingeschreven staat heeft 1/3e kans om ingeloot te worden. Er zit een bepaalde logica in het systeem maar voor vele koopmannen is dit systeem ook frustrerend. Zelfs al staan sommigen meer dan tien jaar ingeschreven bestaat er nog steeds de kans dat ze s’ochtends voor niets aankomen en dus geen omzet draaien.

Mensen met een vaste plaats hoeven niet deel te nemen aan de loting, die hebben een plaats verkregen door heel lang ingeschreven te staan of door de plek van een familielid over te nemen. De marktlieden betalen naast een bijdrage voor de op- en afbouw van de markt ook huur voor de kraampjes. Voor zo’n drie meter, de lengte van een kraam, betalen ze tien euro. Dat is inclusief schoonmaak en electriciteit. Alle aanwezige kooplieden hebben een persoonsgebonden vergunning van de gemeentelijke dienst Marktzaken.