Poldoxwebsite Poldoxwebsite Documentaire Afbeelding Dappermarkt Bovenaf ronald corLink naar info markt Bord info kooplui Bord info café's op markt Dappermarkt

Cafe's

De café's op de Dappermarkt vormen de ontmoetingsplekken van de kooplieden en de buurtbewoners. 'S ochtends vroeg komen de marktlieden hun kop koffie halen. In de middag is het vol met marktbezoekers. En 's avonds sluiten de kooplieden hun dag af met een goede borrel en een smartlap. De sociale sfeer op de markt tussen de koopmannen en de klanten is terug te vinden in deze stamkroegen. Er heerst een oprechte gastvrijheid, en een ieder wordt op gelijke wijze behandeld. Ook het optimisme wat alom aanwezig is viel ons op. Hoe slecht het ook met bepaalde kraampjes ging, de stemming blijft er altijd in. De sfeer in de café's versterken dan ook het sociale karakter van de markt en zelfs van de buurt. Hierdoor ontstaat er een sociaal vangnet, waarin de café's een hoofdrol in spelen.

 

De Vlaming

De VlamingDe Vlaming heeft de inrichting van een typisch bruin café: met achterin twee gokkasten en kaartende ouwe mannetjes. Het is een echte Amsterdamse volkskroeg ten oosten van de Dappermarkt waar de Nederlandstalige muziek door de boxen knalt. Voor een gezellig avondje smartlappen die we allemaal mee kunnen zingen moet je in de Vlaming zijn. Barvrouwen Claudia en Carla zorgen voor een gezellige sfeer. En de eigenaar Klaas is er ook vaak te vinden. Daarnaast zijn er in de Vlaming ook veel ‘bekende gezichten’ van de markt te zien. Cor Jaring (zie marktmensen) is hier bijna elke dag te vinden. De specialiteit van het huis is een broodje 'hete snee', een heerlijke combinatie van kaas, gehakt en brood. De bezoekers van de Vlaming bestaan voornamelijk uit stamgasten en marktkoopmannen. Ongeacht hobby's, verleden of etniciteit, iedereen is welkom in de Vlaming.

 

De Dober

De DoberDe Dober is een zeer centraal gelegen café (dapperplein) waar veel marktkoop-lui op af komt na afbouw van de markt. Waar in de Vlaming voornamelijk Nederlanders kwamen is hier een enorme mix te zien.  Vaak wordt het eerste biertje, cognacje of de eerste jägermeister al aan het eind van de morgen geserveert.  Ondanks dat hangt er zeker geen dronken sfeer. Barman Jan weegt zeker over de 120 kilo en is een ontzettend vriendelijke man die een praatje met elke passant aangaat.  Dit zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt vanaf het moment dat hij binnenloopt.  Jan vertelt graag het verhaal dat het bier duurder is aan de verkeerde kant van het viaduct: ‘Het scheelt wel tien eurocent.’ Bij hem betaal je maar één euro vijftig voor een vaasje.  Voordat hij De Dober had, heeft Jan 24 jaar op de markt gestaan. ‘Met kip.’ Na al die jaren was hij het zware marktleven zat en had genoeg gespaard om de Dober over te nemen. Het café hebben hij en zijn vrouw nu vijf jaar.

 

Café ’t Dappertje

Café ’t Dappertje Café ’t Dappertje is zoals vele Amsterdamse cafés: de laatste 25 jaar weinig aan gedaan, hartelijke ontvangst, bijdehante bediening en gezellige sfeer. Het wordt ’s ochtends schoongemaakt en beheert door een zeer vriendelijke Marokkaanse man genaamd Youssef . Ook hier komen marktkoop-lui ’s ochtends ‘effe een bakkie doen’ als de opbouw klaar is en ze even kunnen uitrusten. Volgens de barman die er overdag staat, Ron, is ’t Dappertje al jarenlang een populaire ontmoetingsplaats voor jong en oud, zakelijke gasten, vaste gasten, studenten, toeristen, buurtbewoners en noem maar op. Ondanks dat er ook hier veel gezelligheid is  heerst er toch een ander sfeertje dan de Vlaming. Het heeft toch iets meer  passanten en zakenlui als doelgroep, waar in de Vlaming een hechte groep mensen komt.