Poldoxwebsite Poldoxwebsite Documentaire Afbeelding Dappermarkt Bovenaf ronald corLink naar info markt Bord info kooplui Bord info café's op markt Dappermarkt

Domweg Dappermarkt

Marktstraat

Naar aanleiding van het vak Poldox hebben wij een documentaire gemaakt over de Dappermarkt. Deze website is bedoeld om een paar hoofdrolspelers van de Dappermarkt beter te belichten. De namen met bijbehorende mannen die op de marktstraat staan zijn sleutelfiguren van de Dappermarkt. Door op één van de eerste drie mannen van links te klikken verschijnt er een pop-up met wegwerpcamerafoto's en de audio van de bijbehorende interviews. Zie hieronder bij kopje Wegwerpcamera's voor een uitgebreidere uitleg.

Een bijzondere man op de markt is Cor Jaring. Door op de eerste man van rechts te klikken krijgt u een filmpje te zien van deze zeer innemende en succesvolle fotograaf. Alle iconen van de marktmensen staan op een positie op de markt, waarmee zij verbonden zijn.

Krijtbord tabs

Door op één van de markt krijtborden, oftewel zwarte tabs, te klikken vindt u informatie over de markt, de café's en de marktmensen. Onder tab 'Markt' wordt de geschiedenis tot nu beschreven en wordt het lotingssysteem voor de marktkraampjes besproken. Onder tab 'café's' worden drie typische kroegen van de Dappermarkt belicht. Door te klikken op 'Marktmensen' kunt u meer informatie over de deelnemers aan het wegwerpcamera project en de fotograaf Cor Jaring vinden.

Wegwerpcamera's

Naar aanleiding van een artikel uit de reader voor Poldox zijn wij op het idee om een aantal betrokkenen bij de markt wegwerpcamera's te geven. In het artikel Planning and Practising 'Visual Methods' van Sarah Pink (2001) wordt een etnografisch onderzoek beschreven, waarin twaalf daklozen een wegwerpcamera kregen, waarmee zij de opdracht kregen hun dagelijks leven te fotograferen. Vervolgens werden aan de hand van deze foto's interviews gehouden. Pink maakt in haar artikel duidelijk dat de waarde van dit project voornamelijk is dat de deelnemers het leuk vonden om de foto's te maken.

Wij hebben uiteindelijk drie sleutelfiguren een wegwerpcamera gegeven. Elke deelnemer heeft een aantal foto's uitgekozen. Aan de hand van deze foto's is hen gevraagd waarom zij specifiek deze foto's hebben genomen, en wat het over de Dappermarkt vertelt. Op deze wijze hebben wij getracht een beter beeld van de belevingswereld van de marktmensen te krijgen. Niet alleen krijgen wij met deze foto's mooie anekdotes over het leven op de markt. Ook wordt hiermee duidelijk hoe de beeldtaal van de deelnemers eruit ziet. Hiermee kunnen wij ons beter inleven in hun visie op de markt en op het leven.Suhagra 100 mg

Documentaire

Door op 'docu' in de rechter bovenhoek van deze site te klikken komt u bij onze documentaire; 'Domweg Dappermarkt'. Deze documentaire toont het karakter van deze dagelijkse markt. Het opnoemen van de vele verschillende namen van de marktmannen door Marktmeester Sjaak vormt de leidraad van de film. De namen zijn divers, en zo ook de impressies van de markt. Centraal staat de sfeer op de markt, die wordt gekenmerkt door een mengelmoes aan culturen. Hierin staan korte conversaties symbool voor de manier waarop men met elkaar omgaat.

De documentaire en de website zijn gemaakt door Simon Baars (website, geluid), Maaike Boumans (regie), Laura Fulgori (camera), Annemarie van Malssen (geluid), Melissa Marijnen (website, regie) en Maurits de Vries (montage).