Mattijs van de Port
Cultureel Antropoloog

Kunst, Identiteit & Authenticiteit

» Bekijk video

 

Prof. Mattijs van de Port is hoogleraar populaire religiositeit aan de VU in Amsterdam. Daarnaast is hij universitair docent bij de afdeling Antropologie aan de UvA, waar hij ook verbonden is aan de onderzoeksgroep Religie en Maatschappij.

Kunst, Identiteit & Authenticiteit

De nationale identiteit is een sociaal-culturele constructie die is ontstaan in de negentiende eeuw. De gemaaktheid van deze uitvinding wordt ondersteund door rituelen en politiek. Mensen voelen de behoefte hun identiteiten van een gevoel van ‘echtheid’ te voorzien om zo de gemaaktheid te overstijgen. Het gevoel van ‘echtheid’ is ingewikkelder in een multiculturele samenleving, waar gevraagd wordt je te identificeren met verschillende identiteiten.

 

De aanwezigheid van allochtonen in de Nederlandse samenleving wordt in termen besproken die dwingen tot het maken van een keuze. De culturele identiteiten worden voortdurend uiteengetrokken en benoemd. Zo is er geen ruimte voor ambiguïteit. In de kunst kan deze gelijktijdigheid van culturele identiteiten wel bestaan.

 

 » Download de transcriptie van het interview

Vedere verdieping

Mattijs P. J. van de Port
1994. Het Einde van de Wereld. Beschaving, Redeloosheid en Zigeunercafes in Servië. Amsterdam: Babylon/De Geus.

 

Mattijs P. J. van de Port
1998. Gypsies, Wars & Other Instances of the Wild. Civilization and its Discontents in a Serbian Town. Amsterdam: Amsterdam University Press.

 

Vamik D. Volkan
1998. Bloodlines: From Ethnic Pride to Ethnic Terrorism. Boulder, Colorado: Westview Press.

 

 » Website Mattijs van de Port

Schappers