Poldox

Poldox is een interdisciplinair vak aan de Universiteit van Amsterdam dat studenten de mogelijkheid biedt om vanuit een theoretische- en praktische benadering een documentaire en een website te maken. Hierbij is het doel om de sociale wetenschap en het audiovisuele medium samen te brengen.

De Opdracht

De studenten leveren een week voor aanvang een kort idee in voor een te realiseren documentaire, welke een politicologische invalshoek zal hebben. Het idee wordt via een intensief onderzoek uitgewerkt tot een volwassen filmplan. De film, het onderzoek, de resultaten en verdere verdieping worden gepresenteerd op een website.

Onze Start

Na veel brainstormsessies kwamen we tot een thema waar ieder van ons zich kon in terugvinden. Het thema 'buitenlandse kunstenaars in Nederland' omvatte identiteitsvorming, visuele cultuur, integratie en een frisse blik op Nederland.

Het Uitganspunt

"Two people standing side by side, looking at identical objects, see things differently." *

 

De oriëntatie volgde uit uitgebreid webresearch en uitgebreid mailverkeer. We probeerden in kaart te brengen welke kunstenaars actief met onze thematiek bezig waren en zochten aanverwante informatie.

 

* Douglas Harper, 2002. in Talking about pictures: a case for photo elicitation. Visual Studies. Vol. 17. No. 1.

Onze Visie

We geloven dat kunstenaars mensen een spiegel kunnen voor houden. Ze presenteren bewust een reflectie op hun omgeving, allen via hun eigen medium. Buitenlandse kunstenaars in het bijzonder kunnen daarom een samenleving een 'cultuurspiegel'
voor houden, omdat zij vanuit een ander cultureel perspectief naar de Nederlandse cultuur kijken.

Het Uiteindelijke Project

Om onze visie voor een groter publiek toegankelijk te maken zochten wij sociale wetenschappers die een wetenschappelijke visie op het thema wilden geven.

 

Tenslotte kozen we voor meerdere kunstenaars. Helaas konden we maar één filmproject uitbouwen tot een grotere film, maar in principe is dit bij elke kunstenaar een mogelijkheid.

De Keuze

Onze keuze viel niet geheel willekeurig op Rodaan. Zijn politiek getinte verhaal en de vriendschap met Jacob de pontbaas in de setting van het Nederlandse landschap boden ons de mogelijkheid om tot een gelaagde, korte documentaire te komen: "De pont van Rodaan".

 

 

De Makers

 

Elisabeth Erauw, student BA Culturele Antropologie, camera en webdesign


Ella Oosterwijk, student BA Culturele Antropologie, geluid en montage web


Arjanne Schaaf, student BA Culturele Antropologie, regie


Laura van der Vliet, student BA Sociologie, web

 

Roos Vonk, Master of Arts Media en Cultuur, montage

Meer Informatie

  » Poldox

  » Studio DUS
  » Universiteit van Amsterdam

  » Stichting CREA

 

Scheppers