:: Home :: Links :: Reacties :: Contact ::

Achtergrond Onderwerp

Mbo recentelijk in de media


Extra geld voor stage MBO'ers TOP

Werkgevers die MBO-scholieren stage laten lopen krijgen van minister De Geus een belastingkorting van maximaal 1200 euro. De Geus wil met de maatregel scholieren helpen die nu moeite hebben een stageplaats te vinden.

Daarnaast krijgen werkgevers een extra korting als ze jongeren in dienst hebben die een beroepsbegeleidende leerweg volgen. Veel bedrijven zien nu op tegen de kosten die ze moeten maken om een MBO-leerling te begeleiden.

Volgende week stuurt minister De Geus zijn kortingsmaatregelen naar de Tweede Kamer. Als alles volgens plan verloopt, komt het extra geld deze zomer vrij


Inspectie onderzoekt Nederlands in mbo TOP

ROOSENDAAL (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs is maandag een onderzoek begonnen naar scholen waar Nederlands niet meer als apart vak op het rooster staat. Dat hebben minister Van der Hoeven en haar staatssecretaris Rutte gezegd tijdens een werkbezoek aan het ROC West-Brabant in Roosendaal.

Aanleiding zijn berichten dat scholen voor middelbaar beroepsonderwijs die experimenteren met meer praktijkgericht onderwijs Nederlands als apart vak schrappen. De bewindslieden benadrukten de noodzaak in vmbo en mbo Nederlands te leren. ,,Zonder Nederlands op een bepaald niveau kun je in Nederland niet functioneren'', aldus de minister.

Een Kamermeerderheid wil dat Rutte ervoor zorgt dat de leerlingen gewoon Nederlandse les krijgen en dat daar eisen aan worden gesteld. De onderwijsvernieuwingen in het mbo mogen er niet toe leiden dat de kwaliteit van het Nederlands daar onder lijdt, vindt de Kamer.

Competentiegericht onderwijs

E. Leenders van de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) vreest dat mbo's bij de omslag naar het meer praktijkgericht leren, het zogenoemde competentiegerichte onderwijs, te weinig aandacht besteden aan basisvaardigheden als Nederlands. ,,Ik zie een tendens dat mbo's moeite hebben om Nederlands een goede plek te geven in dat onderwijs.''

Zij waarschuwt voor praktijkdocenten die te weinig vaardigheden hebben om Nederlands in de praktijklessen te integreren, maar ook voor docenten Nederlands die te weinig oog hebben voor de koppeling van hun vak met het beroep dat de studenten leren.


Begeleiding mbo-leerlingen ondermaats TOP

ARNHEM - Veel mbo-opleidingen zijn zo druk bezig met reorganisaties dat de begeleiding van leerlingen en de bestrijding van schooluitval er bij inschieten. Dat concludeert het Landelijke Werkverband Risicogroepen, een samenwerking van de regionale opleidingen centra (roc's), in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Het LWR herhaalde een onderzoek uit 1998 onder alle veertig roc's. De situatie is volgens onderzoeker E. van Eijndhoven niet noemenswaardig verbeterd. Bijna de helft van de mbo-leerlingen verlaat de opleiding zonder diploma. Van een direct verband tussen fusies en veelvuldige wisselingen in de colleges van bestuur en de hoge schooluitval wilde Van Eijndhoven niet spreken. "Maar er is een constante beweging in de organisaties, die afleidt van het leerproces."

Uitval

Bovendien blijken veel roc's slecht zicht te hebben op de uitval van leerlingen. "Dat heeft te maken met schaalgrootte, gebrek aan interesse en het idee dat het om bijna-volwassenen gaat die hun eigen keuzes maken", zei de onderzoeker. In de meestal grote scholen weten de afzonderlijke opleidingen vaak niet van elkaar hoe ze vroegtijdig schoolverlaten proberen te bestrijden.

In ruim de helft van de roc's is volgens het onderzoek een reorganisatie gaande. Twintig van de veertig geven meer dan 30 procent van hun budget uit aan management en centrale diensten. Slechts drie geven meer dan 85 procent van het geld uit aan lesgeven.

Schoolverlaters

Volgens de BVe Raad, de koepel van het middelbaar beroepsonderwijs, is het onderzoek op ondeugdelijke cijfers gebaseerd. Het rapport stelt het aantal voortijdige schoolverlaters van 16 tot 23 jaar op ruim 60.000.

Diploma

Dat betreft echter niet alleen mbo-leerlingen, aldus een woordvoerster van de BVe Raad. Bovendien heeft 30 procent daarvan wel een diploma, ook al is dat geen zogeheten startkwalificatie voor het beroep dat ze willen uitoefenen. Ook hebben de onderzoekers jongeren meegeteld die weer met hun opleiding zijn begonnen. Verder blijft onvermeld dat 70 procent een baan heeft.

Maatschappelijk probleem

De BVe Raad erkent volgens de woordvoerster dat vroegtijdig schoolverlaten in het mbo een maatschappelijk probleem is. De cijfers wijzen echter uit dat de aanpak van de roc's vruchten begint af te werpen. Het aantal uitvallers is volgens haar licht gedaald van 28.000 in 2002/2003 tot 26.000 in 2003/2004.

De roc's zeggen extra geld nodig te hebben voor de intensieve individuele begeleiding van mbo-leerlingen. Het wachten is volgens de BVe Raad op een kabinetsbesluit daarover.


Van der Hoeven kwaad over te weinig lessen mbo-scholen TOP

AMSTERDAM -  Minister Van der Hoeven van Onderwijs is boos op mbo-scholen omdat ze niet genoeg lesgeven. In een scherp getoonzette brief wijst ze de scholen op hun wettelijke taak ten minste 850 lesuren per jaar te geven.

Ze heeft de accountantsdienst van het departement en de Inspectie van het Onderwijs opdracht gegeven uitgebreid onderzoek te doen naar de omvang van het probleem.

Uit voorlopige cijfers leidt minister Van der Hoeven af dat ten minste 13 procent van de opleidingen te weinig lessen geeft. Op sommige voltijds ROC-opleidingen (mbo-scholen) is het aantal lesuren zelfs gehalveerd van 25 klokuren naar tien tot twaalfklokuren per week.

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) krijgt veel klachten. ëDaar zitten schrijnende brieven bij van studenten die zich kapot vervelen en van ouders die niet begrijpen dat hun kind maar zeven of tien uur per week naar school hoeftí, aldus vice-voorzitter Peter Popping van JOB.

De meeste ROC-scholen ontkennen dat ze minder dan de verplichte 850 lesuren per jaar geven (ongeveer twintig lessen per week). ëOfficieel voldoen ze vaak wel aan de normí, meent Popping, ëmaar in de praktijk worden uren weggeschreven als mentoruren, open lesuren, contacturen en uren voor afstandsbegeleid leren.í

Bij het ROC ASA in Utrecht krijgen de leerlingen marketing en administratie nog maar tien tot twaalfklokuren les. De rest van de tijd moeten zij zelfstandig aan de slag, thuis of op school.

ëDat is het logische gevolg van het competentiegericht leren waarmee op grote schaal wordt geÎxperimenteerdí, meent opleidingsmanager Marieke Gitz van ROCASA. ëStudenten moeten zelfstandig worden. Zij moeten zelf hun lesplan opstellen en ermee aan de slag gaan. Dat staat haaks op een traditioneel rooster.í

Vanaf 2008 wordt het competentiegericht leren in het mbo wettelijk verplicht. Maar minister Van der Hoeven wil niet dat deze modernisering leidt tot vermindering van het aantal lesuren.


See Yourself de TV-serie in productie TOP

Het (v)mbo heeft te kampen met een sterk negatief imago. In de media worden de vmboíers en mboíers veelal afgeschilderd als een probleemgroep.

Onzin natuurlijk! In de film 'See Yourself' laten de jongeren daarom zelf zien hoe ze daar over denken.

De film - vol humor en muziek - is geen lesje in brave jongere zijn, maar geeft aan dat het huidige imago van deze grote groep jongeren zeer onterecht en onvolledig is.

See Yourself (de film) steekt de jongeren een hart onder de riem en houdt ons allemaal een spiegel voor waarin we kunnen zien hoe belangrijk vmbo'ers en mbo'ers zijn voor onze maatschappij.

De jongeren van het (v)mbo (60% van onze schoolgaande jeugd) zijn de toekomstige vaklieden; bakken straks uw brood, repareren uw auto, lossen uw lekkage op en verzorgen u als u zorg nodig heeft. Wat moeten wij zonder hen?! Zij zijn de ruggengraat van onze samenleving.

In de hoofdrol:

DEWI loopt stage in een kledingwinkel waar ze veel last heeft van een opdringerige bedrijfsleider die meer oog heeft voor haar billen dan voor haar werk. Hij kijkt op haar neer en verdenkt haar zelfs van diefstal. Toch houdt Dewi zich overtuigend staande.

HISHAM is van Marokkaanse afkomst en werkt in de islamitische slagerij van zijn vader. Hij houdt van het slagersvak, baalt van de vooroordelen tegen Marokkanen en is verliefd op Lotte die in een dure wijk 'in de provincie' woont.

LOTTE houdt van paarden. Haar ouders zijn hoog opgeleid en teleurgesteld in Lotte die 'maar' op het VMBO zit. Bij de paarden is Lotte in haar element. En bij Hisham, haar vriendje waar ze erg verliefd op is. Ze houdt de relatie geheim voor haar ouders, want die zouden een Marokkaanse schoonzoon nooit accepteren. Lotte loopt weg en kan bij de zus van Hisham terecht.

MAARTEN is een boerenzoon die spijbelt van school omdat hij gewoon niet kan stilzitten. Voor praktijk haalt hij makkelijk een 9 maar voor alle theorievakken heeft hij een onvoldoende. Maarten heeft een talent voor voertuigtechniek, met gemak repareert hij de tractor van zijn vader die woest is omdat hij spijbelt. Hij voert zijn brommer op en daagt de politie uit. Maarten's beste vriend is Rik.

RIK is van Surinaamse afkomst en woont in een dorpje vlakbij Maarten. Rik zit in de ouderenzorg: 'poep en pies ruimen', zoals hij 't zelf lachend noemt. Rik heeft een natuurlijk respect voor ouderen en houdt van zijn werk. Hij is heel relaxed en droomt van 'n meisje.

In de scenes die de hoofdpersonen spelen komen ook veel verschillende vmbo- en mbo'ers uit het hele land in beeld. Zij zeggen heel kort wat ze zelf vinden van het onderwerp in een scene.

De tv-serie gaat in de herfst van 2006 in premiere.

De rol van JOB

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is opdrachtgever van See Yourself. JOB heeft een bestuur dat volledig uit mbo'ers bestaat. Een organisatie voor en door de studenten en scholieren zelf. Het mbo-bestuur komt op voor de rechten en belangen van de mbo'ers. Dit doen ze op allerlei manieren. Ze organiseren themadagen, schrijven brochures en gaan naar Den Haag, bijvoorbeeld naar de staatssecretaris van onderwijs om aan te geven dat het anders moet. Alle scholieren en studenten kunnen lid worden van JOB. Het is hun eigen belangenvereniging. De organisatie is er speciaal zodat mbo'ers en vmboíers kunnen en mogen participeren en mee mogen denken over het beleid in het onderwijs.

In See Yourself spelen vijf jongeren de hoofdrollen die gebaseerd zijn op de verhalen van vmbo en mbo-jongeren.

Kijk ook op: www.seeyourself.nl


Job Cohen opent nieuw schoolgebouw ROC van Amsterdam in Zuidoost TOP

Amsterdam - De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen opent op vrijdag 2 april officieel het nieuwe schoolgebouw van het ROC van Amsterdam in Zuidoost, onder het motto "ROC van Amsterdam bouwt voor onderwijs!"

Het ROC van Amsterdam kent een ambitieus huisvestingsplan dat voorziet in multifunctionele schoolgebouwen op uitstekend bereikbare locaties in Amsterdam en omgeving. Aan het huisvestingsplan ligt een moderne onderwijsvisie ten grondslag. Deelnemers, overheid en beroepenveld vragen om onderwijs op maat, mogelijkheden om een leven lang te leren en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Nieuwe onderwijsconcepten worden ontwikkeld om vorm te geven aan de wensen van de huidige samenleving.  Nieuwe concepten vereisen een leeromgeving die anders is dan het traditionele schoolgebouw.

Open onderwijsvloer

Het eerste nieuwe schoolgebouw van het ROC van Amsterdam in Amsterdam-Zuidoost - in het hart van het nieuwe zakencentrum in de Bijlmer - kenmerkt zich dan ook door een open onderwijsvloer met veel ruimte voor interactie tussen docent en deelnemer. Verschillende leeractiviteiten, ondersteund door moderne multimediale middelen, kunnen hier gelijktijdig plaatsvinden.

Op vrijdag 2 april zullen drie sprekers, waaronder de burgemeester van Amsterdam in gaan op de driehoek gemeente- werkgever- school. In het midden bevindt zich de deelnemer. Die heeft als burger, werknemer en als deelnemer met alle drie partijen te maken. In de speeches zal het met name gaan over wat men van elkaar verwacht en kan leren en hoe een gezamenlijke aanpak de deelnemer een grotere kans van slagen biedt bij het vorm geven van zijn loopbaan.

Zakelijke dienstverlening

Het ROC van Amsterdam draagt bij aan het succes van de deelnemer door in een aantrekkelijke omgeving modern onderwijs aan te bieden. Onderwijs dat tot stand  komt in nauw overleg met het bedrijfsleven. Het onderwijsaanbod in Zuidoost richt zich met name op de zakelijke dienstverlening.  De directe nabijheid van de HES (Hogeschool voor Economische Studies) maakt doorstromen naar een hbo-opleiding extra eenvoudig.

Het nieuwe schoolgebouw telt vier etages. Elke etage heeft een eigen kleur die staat voor de opleiding die daar gegeven wordt. Deelnemers hebben dus hun eigen gang, waar alle lessen plaatsvinden. Zo wordt in een groot schoolgebouw een sfeer gecreÎerd van klein binnen groot.


Lees meer over de achtergrond:

:: Home :: Links :: Reacties :: Contact ::