:: Home :: Links :: Reacties :: Contact ::

Achtergrond Onderwerp

De setting: Bijlmer?!

Onze school bevindt zich in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Daarin bevinden zich drie woongebieden: de Bijlmer (waar zich onze ROCvA bevindt), Gaasperdam en Driemond. De Bijlmer is met zo'n 50.000 inwoners uitgegroeid tot het grootste woongebied (58%). Daarna volgen Gaasperdam (35.000) en het oudste gebied Driemond (1.500). Bijna iedereen kent wel het beruchte beeld van de Bijlmer, maar bijna niemand weet er echt iets meer van of is er ooit simpelweg komen kijken. Wist jij bijvoorbeeld dat...:

  •  Amsterdam Zuidoost, op de binnenstad na, de grootste werkgelegenheidslocatie van Amsterdam is? Het merendeel van de bedrijven is gevestigd in de Amstel III zone met een totaal van circa 60.000 arbeidsplaatsen.
     

  • Zuidoost de grootste bioscoop van Nederland (Pathé Arena), het grootste ziekenhuis (Academisch Medisch Centrum), het grootste voetbalstadion (Amsterdam Arena) en de Heineken Music Hall herbergt?
     

  • De meer dan 130 nationaliteiten zorgen voor een multiculturele sfeer in Zuidoost? De meeste bewoners hebben een Nederlandse achtergrond (zelf en ouders in Nederland geboren). De Surinaamse (30%) achtergrond is hierna het rijkst vertegenwoordigd. De Antilliaanse (5%) is ook vertegenwoordigd. De resterende 30% wordt gevormd door een grote groep andere etnische achtergronden. De rijkdom van deze multiculturele samenleving, dit bijzondere deel van Amsterdam, komt onder andere tot uitdrukking op de vele weekmarkten.
     

  • De bevolking van Zuidoost relatief jong is? Bijna eenderde is onder de 20 jaar. Onder de 35 is zelfs 55% van alle inwoners (voor heel Amsterdam is dit resp. 2% en 50%). Slechts één op de tien inwoners is ouder dan 65. In totaal zijn er 86.000 inwoners.
     

  • Zuidoost ruim 38.000 woningen telt?
     

  • De criminaliteit in buurten als de Dapperbuurt en Bijlmer relatief hoog is? De meest veilige buurt van Amsterdam ligt tevens in Zuidoost: Driemond.
     

  • De Bijlmer lang niet alleen uit hoogbouw bestaat? Zo kent het buurten met laagbouw (Geerdinkhof, Kantershof, Kelbergen, Huntum), buurten met middelhoogbouw (Venserpolder, Kortvoort, Groesbeekdreef, Amsterdamse Poort en Hoptille/Haardstee), en buurten waar oorspronkelijk alleen hoogbouw was: de D-, E-, F-, G-, en K-buurt.
     

  • In 1992, het jaar van de Bijlmerramp, de tekorten van woningstichting Nieuw Amsterdam door de leegstand en de hoge kosten van het beheer waren opgelopen tot meer dan 60 miljoen euro? Dat was de directe aanleiding voor de gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost en Nieuw Amsterdam om vergaande plannen te ontwikkelen voor de verbetering van de Bijlmermeer. De plannen voorzien in sloop van een deel van de hoogbouwflats, maar ook in vernieuwing van het beheer en projecten voor sociaal-economische vernieuwing. De gesloopte flats worden vervangen door gevarieerde laagbouwmilieus en een deel van de verhoogd aangelegde wegen wordt verlaagd. De ruimtelijke structuur moet door de vernieuwing gevarieerder, herkenbaarder en sociaal veiliger worden.
     

  • De aanvankelijke vrees dat de Surinaamse middenklasse massaal uit de Bijlmermeer zou wegtrekken onterecht is gebleken dankzij de vernieuwing? De nieuwe laagbouwwijken in de Bijlmermeer zijn een goed woonalternatief gebleken.
     

  • Open Scholengemeenschap Bijlmer de sportiefste school van Nederland is? De school ontving uit handen van Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, en Stephan Brady, de Australische ambassadeur, de hoofdprijs. De OSB is in Zuidoost betrokken bij veel sportprojecten, zoals het schoolvoetbaltoernooi van stichting de Toekomst en Topscore (naschoolse sportactiviteiten). Daarnaast heeft de OSB intensief meegewerkt aan de succesvolle opening van het zomerprogramma van sportbuurtwerk op de OSB zelf op 18 april 2006.
     

  • Ook in Zuidoost Dodenherdenking expliciet plaatsvindt? Op 4 mei 2006 vonden bij het herdenkingsmonument toespraken plaats van de voorzitter van het 4 mei comité Hans Mooren, stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en inwoonster Noraly Beijer. Sweet stond stil bij een belangrijk symbool van deze herdenking in Zuidoost: de Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom. De Surinaamse en Nederlandse verzetsheld bleef zich verzetten tegen onderdrukking, eerst door Nederland, daarna ook tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen die van de Duitsers. Op zijn sterfdag, 24 april, is voor het nieuwe stadsdeelkantoor een monument van Anton de Kom onthuld op het plein dat ook zijn naam draagt. Hij is een voorbeeld van onverzettelijkheid voor jong en oud, voor Nederlanders maar ook voor bewoners van een van de 130 andere nationaliteiten die Zuidoost telt. Een man die zonder eigen belang is blijven vechten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid en zich heeft ingezet voor solidariteit binnen de samenleving.

Lees hier meer over:

Amsterdam Zuidoost
Geschiedenis van de Bijmermeer
Vernieuwing Bijlmermeer

"Ik denk dat het zeker zo is dat er rondom wonen en wijken veel beelden zijn ontstaan. Er worden de meest larmoyante verhalen over wijken geschreven, alsof het gettoís zijn die helemaal ten onder gaan. Tegelijkertijd worden alle oplossingen voor die wijken in die wijken verwacht en dan heb je de enthousiaste verhalen van wijken die er vanzelf bovenop komen omdat er veel mensen met kracht zitten. Dat geeft wel aan dat een genuanceerde blik nodig is waarmee je zowel de zwakke als de sterke kanten ziet, maar dat is blijkbaar in de politiek en het mediageweld moeilijk overeind te houden.
Elf september (en Irak, red.) heeft op dit punt veel schade aangericht en heeft veel dingen aan elkaar gekoppeld die in wezen los van elkaar staan."
Lees het gehele artikel in Building business: "Dat de ene groep de andere omhoogtrekt, gaat niet op" (2003)


Lees meer over de achtergrond:

:: Home :: Links :: Reacties :: Contact ::