Driehoekstraat, waar het nog 'n beetje zoals vroeger gaat

De familiegeschiedenis

 

Cees van Wees nam de distilleerderij in 1958 van zijn vader over. Ondanks dat hij een talentvolle kogelstoter was die een beurs voor onder andere Yale University in de Verenigde Staten aangeboden kreeg, is hij het bedrijf ingegaan. Hij wilde winnen met zijn bedrijf. Dit is gelukt. Onder zijn leiding bleven de jenevers en likeuren bereid worden zoals het bedoeld is geweest. De reuring rondom de distilleerderij zorgde er mede voor dat er in de Driehoekstraat een hechte gemeenschap was waar iedereen elkaar kende.


Nu staat de stokerij onder leiding van de dochter van Cees, Fenny van Wees. Zij nam in 2000 de leiding van haar vader over. Ook zij is zeer betrokken bij het bedrijf. Ondanks dat het bedrijf niet zo groot meer is als vroeger, gaan de zaken goed. Volgens Fenny gaat het slecht met de algehele branche. De jeneverconsumptie is fors gedaald. In 1960 was gemiddeld 80% van het drankbezit binnen het Amsterdamse huishouden Jenever. Nu is dat slechts 24%. Toch blijft er een afzetmarkt voor de jenevers van Van Wees. Met hun ambachtelijk gestookte product bereiken zij een niche in deze markt. Mensen die voor kwaliteit gaan, drinken Van Wees.

Fenny van Wees is de directrice en tevens de distilleerder. Het stoken gebeurt dus door haarzelf. Zij runt het bedrijf nu samen met twee andere werknemers, Frans en Marijke. Ook is er nog een parttime medewerker, Willem, die al aan zijn pensioen toe is, maar nog steeds met veel plezier twee dagen per week bij Van Wees werkt. Tot nu toe is het bedrijf en de kennis overgegaan van vader op kinderen. Het feit dat het een familiebedrijf is, zorgt volgens haar voor een bepaalde zekerheid. Het bedrijf hoort bij je leven en je hebt er veel voor over. Wanneer het slechter gaat, wordt alles op alles gezet om het bedrijf in leven te houden. Volgens Fenny van Wees is dit ook de reden dat juist familiebedrijven in tijden van crisis overleven.


Toch is het – net als bij vele familiebedrijven vandaag de dag- maar de vraag of het bedrijf in de familie blijft. Vroeger was het vanzelfsprekend dat één van de kinderen het bedrijf over zou nemen. Maar tijden veranderen. Nu is het nog niet duidelijk wie na Fenny van Wees aan het roer komt te staan. Ze wil haar dochters er niet toe verplichten, zij moeten hun eigen keuzes maken.


Cees van Wees brengt zijn dagen ook nog door op de Driehoekstraat. Boven op het dak van de distilleerderij houdt hij zijn duiven. Hij is ’s ochtends en ’s middags druk met het verzorgen van zijn duiven en het onderhouden van de hokken. Hij is hier nog elke dag van de week te vinden.

Terug