Faillissementen

Een faillissement is een gerechtelijk beslag op het complete vermogen. Deze bestaat om de rechten van schuldeiser te beschermen. Wanneer een bedrijf,of een instelling of een natuurlijk persoon niet meer in staat is om aan zijn financiele verplichtingen te voldoen kan door de schuldeiser een faillissementsaanvraag worden gedaan.
Er zijn verschillende oorzaken van faillisementen, dit zijn de negen meest voorkomende.

1. Wanbeheer
Veel faillissementen komen voort uit een slecht management of een gebrek aan visie. Mensen weten zich niet te organiseren en hebben geen duidelijke plannen voor de toekomst.

2. Onvoldoende kapitaal
Dit komt vooral voor bij ' Jonge start ups' deze hebben vaak nog geen reserves opgebouwd en kunnen daarom in moeilijke tijden het hoofd niet boven water houden.

3. Gebrek aan financieel inzicht
Ook dit komt voornamelijk veel voor bij startende ondernemers. Zij blijken vaak een onrealistisch financieel plan te hebben gehad bij de oprichting van hun bedrijf. Maar ook ondernemers die een nieuw product op de markt proberen te zetten komen vaak in de problemen. Deze vergeten dat ze, tot dat hun product op de kaart staat, ondertussen ook inkomsten moeten hebben.

4. Wanbetaling of faillissement van de klant
Wanbetaling is een van de grootste ondernemersrisico's. Veel bedrijven komen in de problemen omdat klanten niet betalen, zonder betalingen geen inkomsten.

5. Slechte economie
De kredietcrisis heeft ook bijgedragen aan faillissementen. Doordat de kredietkraan dicht blijft hebben veel bedrijven te maken met een omzetdaling en gaan daardoor failliet.

6. Vraaguitval en omzetdaling
Veel bedrijven komen ook in de problemen doordat er geen vraag meer is naar hun product. Dit zorgt voor een omzetdaling en kan leiden tot een faillissement.

7. Veranderende markt en concurrentie
Door de komst van internet is de concurrentie gestegen. Vooral veel makelaars zijn de dupe geworden van goedkope makelaars op internet. Daarnaast zijn veel mensen, door de prijsexplosie op de huizenmarkt, in de makelaarsbranche gestapt. Het gevolg hiervan was dat de concurrentie enorm steeg en dat veel makelaarskantoren daarom verlies draaide.

8. Ongevallen en ziekte
Bedrijven die door brand getroffen zijn gaan vaak eerder failliet dan andere bedrijven. Bij eemanszaken speelt ook ziekte een grote rol bij faillisementen. Omdat niemand de zaak draaiende kan houden gaan veel eenmanszakan failliet.

9. Wijziging wet- en regelgeving
Door aanscherping van regels zijn veel bedrijven in de problemen gekomen.

bron: businesscompleet, geschreven door Jacques de Vos, 'Tien oorzaken van faillisementen', laatst geraadpleegd op 10 juni 2009