:: Home :: Links :: Reacties :: Contact ::

Kennismaking Crew

Janneke

"Dit ben ik op vakantie in Hongarije."

Omdat het draaien van de film was uitgelopen en Jannekeís vakantie al geboekt was, kon ze helaas niet monteren, wat wel de bedoeling was. Gelukkig is ze wel op het ROC geweest en heeft ze vele uurtjes doorgebracht met de crew om de film te bedenken.

Janneke is alweer 25 jaar en studeert sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Als ze daarmee klaar is wil ze een lerarenopleiding gaan volgen, zodat ze maatschappijleer kan geven op een middelbare school in Amsterdam.

Als Janneke uitgaat, gaat ze vaak naar café's, Paradiso of de Melkweg. Ze gaat dan vooral naar concerten van hele verschillende muzieksoorten. Van pop tot rock tot hiphop. Verder vindt ze het leuk om te msnen, in de zon te zitten en op vakantie te gaan. Ooit hoopt ze nog eens een mooie film te kunnen maken.


Mara (regie & montage)

Mara Jong (24) studeert politicologie. Zij besloot de cursus van POLDOX te volgen, omdat ze documentaire een van de mooiste kunstvormen vindt. Documentaire biedt de mogelijkheid de realiteit, in de vorm van een verhaal, te verbeelden.

Onze documentaire gaat over de dromen en ambities van ROC-leerlingen in de Bijlmer en de rol die de school speelt in het verwerkelijken van deze dromen. Haar verwachting was in eerste instantie dat de school de leerlingen te weinig begeleiding biedt, o.a. door bezuinigingen in het onderwijs, en de gedachte dat een school van 3400 leerlingen nooit meer dan een fabriek zou kunnen zijn. Maar de ervaringen in de praktijk bleken heel divers. Sommigen hadden het ontzettend naar hun zin op school, anderen zagen school als een verplichting. Wat leuk was om te leren was dat de meeste leerlingen de school gebruiken als opstapje naar het HBO.

Tijdens de draaiperiode hebben we ontzettend veel verschillende mensen ontmoet en een verscheidenheid aan verhalen te horen gekregen, die zonder POLDOX mij nooit bereikt hadden.


Rajshri (website)

Rajshri (24) is derdejaars studente politicologie (Internationale Betrekkingen) aan de UvA. Het leek haar een leuke en leerzame ervaring om een documentaire voor POLDOX te gaan maken. Een buitengewone kans en afwisseling van het doorsnee schoolse bestaan.

Het onderwerp raakt veel vlakken van haar leven als rasAmsterdammer, afkomstig van meerdere landen en persoonlijk bekend met Zuidoost. De school, die onderwerp is van de documentaire, is immers gevestigd in Amsterdam, Bijlmer. Het is een unieke regio waarover al vele bekende meningen gevormd zijn en tegelijkertijd is het gigantisch onderhevig aan wezenlijke verandering. Van het mbo en het ROC wist ze nog niet veel en dit beloofde daarom een bijzondere ontdekkingsreis te worden. De jeugd biedt veel inspiratie, motivatie en verrassingen. Daarbij kwam nog de uitdaging om met vier andere totaal onbekende studenten samen te werken en tot een mate van eensgezindheid te komen over een complex en controversieel onderwerp.

Haar doel? Het onderwerp met eigen ogen aankijken en een nieuwe verfrissende  blik doorgeven aan de onbekende, wellicht resulterend in een (her)nieuw(d)e manier van contact maken en communiceren.


Robert (camera)

Robert Zimmerman (27) is vierdejaars student politicologie. Eerder volgde hij MBO opleidingen Detailhandel en ICT in Gouda en Leiden alvorens in Amsterdam zijn Havo en Vwo diploma te halen om aan de UvA te gaan studeren.

Robert wil al heel lang stiekem documentairemaker worden. Toen de kans zich voordeed aan POLDOX mee te doen, greep hij die met beide handen aan. Onder begeleiding van ervaren documentairemakers, samen met medestudenten een korte film maken bleek niet alleen een leuke, maar vooral een leerzame ervaring.

Robert koos voor het ROC project omdat hij geïnteresseerd is in de belevingswereld van de jongeren van vandaag.

 


Wouter (geluid & montage)

Wouter (24) studeert sociologie. 'De reden om mee te doen is dat ik van nature iemand ben die veel voldoening schept in de combinatie van doen en denken.' De studie die hij nu volgt, legt naar zijn mening teveel nadruk op lezen en schrijven, dus hij is op zoek naar een richting waar hij minder achter zijn bureau zit. Naast de onderzoeksjournalistiek is vooral het maken van documentaires een richting waar hij zich na zijn studie graag op wil richten. Het afwisselende werk, het maatschappelijke element, het creatieve proces en het werken in teamverband zijn stuk voor stuk elementen die hij in zijn latere baan graag terugziet.

Dit documentaireverhaal moet verteld worden omdat er vrijwel niets bekend is over de kansen van deze jongeren, met uitzondering van het negatieve beeld in de media. Dit is echter onvolledig. Ondanks dat Wouter in dezelfde stad woont en dezelfde leeftijd heeft als deze jongeren, weet hij niet wat hen nu precies bezig houdt. Welke hindernissen moeten jongeren uit de Bijlmer nu precies nemen en hoe worden hun dromen gevormd door hun omgeving? Dit zijn vragen waar de gemiddelde reportage niet op in gaat. Wij zijn leeftijdgenoten die druk bezig zijn te kiezen waar we in de toekomst mee bezig willen gaan. Wij vinden onszelf ambitieus en vinden het zeer belangrijk dat ook onze leeftijdgenoten in de Bijlmer dezelfde kansen krijgen die wij krijgen.

Als de uitkomsten positief zijn en er blijkt een grote hoeveelheid ambitie te zijn onder deze jongeren, dan moet het publiek hiervan op de hoogte worden gesteld, zodat de beeldvorming veranderd kan worden. Als de uitkomsten negatief zijn, dan is het belangrijk dat een scherpe analyse wordt gemaakt, zodat het grote publiek kan zien welke groepen de boot missen en te weinig kansen krijgen. Dit is een volledig andere aanpak dan de standaardreportages die inspelen op sensatie, generalisering en populisme.

 

:: Home :: Links :: Reacties :: Contact ::