Scheer je baard of scheer je weg

- Het idee
- De film

Het idee

Het leefklimaat in Nederland is veranderd. Sinds de moord op Fortuyn heerst er een klimaat waarin alles gezegd moet kunnen worden. De moord op Theo van Gogh door een extremistische moslim heeft voor veel onrust gezorgd. Generaliserende uitlatingen in de media, maar ook op straat zorgen ervoor dat de Islam in een negatief daglicht is komen te staan.
Wanneer een heterogene groep gezien wordt als homogeen heeft dit gevolgen voor alle mensen die tot die groep behoren. Dat het overgrote deel van de moslims helemaal niets met extremisme of terrorisme te maken heeft verschuift door de 'wij tegen zij' sfeer naar de achtergrond.
Deze korte documentaire laat twee Amsterdamse moslims aan het woord die allebei met deze vooroordelen geconfronteerd worden, en daar elk op zeer eigen wijze mee omgaan.

De film

"Moslims, moslims, Marokkanen, Marokkanen...., je hoort tegenwoordig niets anders meer dan de Moslim.."Crossroads Pharmacy, 2800 Hwy 101, Rogersville, AL 35652
- Abdenbi- Tijd kortom voor een korte film over de Moslim. Maar dan anders. De baard staat in deze documentaire centraal als uiting van een geloofsbeleiding van de Islam. Waar de baard door veel moslims als teken van vroomheid wordt gezien, wordt een baard door buitenstaanders vaak in verband gebracht met moslimextremisme. Deze korte documentaire laat het verhaal zien van een moslim die zijn baard recentelijk heeft afgeschoren, terwijl een tweede juist nu zijn baard laat staan. De filmmakers gaan op zoek naar de achterliggende reden voor de beslissing om hun baard al dan niet af te scheren. Is het uit de mode? Keren ze zich van hun geloof? Zijn ze bang? Zo ja, waar zijn ze dan bang voor? Door te onderzoeken wat een baard voor hen betekent en waarom zij deze dan wel of juist niet dragen wordt een beeld geschetst van het leefklimaat voor moslims in Nederland.