Inleiding
In de afgelopen tien jaar heeft in de Nederlandse politiek een omslag plaatsgevonden in de manier van denken over dit thema. Het tolerante imago van Nederland heeft daarbij plaats moeten maken voor een beleid dat gericht is op het afschrikken van vreemdelingen. Dit doel staat centraal in het nieuwe beleid met als gevolg dat de rechten van mensen zonder officiële papieren nog verder begrensd worden.
Het huidige beleid steunt op een viertal pijlers, die hieronder besproken worden.
Als aanvulling hierop is er ook nog een interview met mr Joep van Vliet, die op aansprekende wijze kort en bondig nog een aantal pijnpunten in het vreemdelingenbeleid aanstipt. Klik hier!
Migratie | Detentie | Generaal pardon | 48-uurs procedure
Maatregelen tegen ongewenste migratie
Er is een scala aan wetgeving om enerzijds het aantal migranten naar Nederland te verkleinen en anderzijds om mensen zonder officiële papieren een verblijf in Nederland te ontmoedigen.
Werknemers zijn met de Wet op de Identificatieplicht verplicht zich te legitimeren op de arbeidsvloer;
Mensen zonder officiële papieren worden uitgesloten van publieke voorzieningen (als de gezondheidszorg) met de Koppelingswet, waarmee gepoogd wordt zoveel mogelijk administratieve bestanden aan elkaar te koppelen om de controle te vergroten;
Huwelijken worden gecontroleerd op ‘echtheid’ door de Wet Voorkoming Schijnhuwelijken;
De Koninklijke Marechaussee wordt ingezet bij het opsporen, oppakken en uitzetten van vreemdelingen zonder papieren;
Een streng visumbeleid moet zorgen voor een sterke controle op de buitengrenzen.