Het Verloren Land
Documentaire
Onderwerp
Filmproces
Makers
Dossier
Hedonisme
Servië
Foto
Hedonia
Poldox
Cursus
Contact
Reactie
Colofon
Onderwerp

'Het Verloren Land' is een filmisch portret van Dado, afkomstig uit het voormalig Joegoslavië, die sinds vijftien jaar in een zelfgemaakt huisje in Nederland woont.

Na de dood van president Tito, die het nationalisme tot 1980 de kop in drukte, viel de Joegoslavische eenheid uit elkaar in zes verschillende deelstaten. Deze politieke en sociale desintegratie ging met veel gewelddadige confrontaties gepaard, en tot op heden is de regio instabiel.

Dado verliet zijn vaderland, het huidige Servië, en belandde na vele omzwervingen in 1991 in het Westelijk Havengebied bij Amsterdam. Hier kon hij in een stukje bos langs het spoor zijn ideale vrije leefstijl realiseren door Hedonia (letterlijk ‘land van genot’) op te richten. Deze plek is voor hem een toevluchtsoord, ver van de drukte en anonimiteit van de stad. Hij hoopt dat zijn in Servië verloren maar in Nederland hervonden vrijheid hier niet kan worden aangetast door de vele regels die onze samenleving kent.Crossroads Pharmacy

Maar nu dreigt hij opnieuw het veld te moeten ruimen, omdat de Nederlandse Spoorwegen de locatie van Hedonia wil gebruiken als opslagplaats voor vervuild baggerslib. Er loopt hierover een rechtszaak tegen Dado en de andere bewoners van Hedonia. Waar kan Dado naartoe als de rechter besluit dat Hedonia plaats moet maken voor een baggerdepot? In de film wordt duidelijk waarom Dado, ondanks zijn heimwee naar Servië, niet terug kan naar zijn geboorteland. 

Friday, 17 April 2009
.:home:.
(C) 2009 Het Verloren Land