Home arrow Waarom AT5 Nieuws?
Waarom AT5 Nieuws?

NieuwsLogoDe nieuwsmedia spelen een belangrijke rol in de westerse democratie waarin wij leven. Ze zijn dé schakel tussen politiek en burger. Bardoel en Van Cuilenburg (2004) verwoorden dit als volgt:
"De media zijn onmisbare voertuigen om politieke boodschappen uit te dragen, om burgers te informeren over wat overheden wel en niet met hen voor hebben, maar ook om die overheden in kennis te stellen van wat er leeft aan politieke opvattingen, wensen en verlangens in de bevolking."
Vooral de televisie is de laatste decenia een belangrijk (nieuws)medium geworden. Het 'acht uur journaal' van de NOS heeft het hoogste aantal kijkers van alle programma's op de Nederlandse televisie. Ook op de Amsterdamse zender AT5 is 'het nieuws' het op één na best bekeken programma. Televisienieuws is dus erg populair. Er mag dan ook van de journalisten van deze media worden verwacht dat ze zo onafhankelijk en objectief mogelijk berichten. Maar hoe gaat het maken van nieuws precies in zijn werk? Wie bepaalt wat nieuws is en is het wel mogelijk om objectief te zijn? Om antwoord te krijgen op deze vragen zijn we op bezoek gegaan bij AT5, waar we toestemming kregen een dag lang te filmen hoe een nieuwsitem bij een lokale televisiezender tot stand komt.