Wallen Amsterdam Huidige situatie wallen amsterdam Toekomst hoeren wallen amsterdam

 

Geschiedenis

De Wallen dankt haar naam aan de burgwallen in het oude centrum van Amsterdam. Dit zijn de Oudezijds Voorburgwal, de Oudezijds Achterburgwal, de Nieuwezijds Voorburgwal en de vroegere Nieuwe zijds Achterburgwal (de huidige Spuistraat). Oorspronkelijk waren dit aarden wallen, voorzien van een houten pallissade ter afscherming.

Toen het dorp Amsterdam uitgroeide tot een havenstad is de Wallen opgebloeid tot een levendige buurt. De vele scheepsjongens in de buurt zorgde ook voor een aanwas aan prostituees. Het oudste document waar over prostitutie op de Wallen wordt gesproken dateert uit 1413. Het gaat om een keurboek die bestuursmaatregelen vastlegt. Dienaren van de schout waren de enige personen die een bordeel mochten houden; anderen kregen een boete van 3 pond opgelegd. Verder wordt erin vermeld dat prostituees alleen in de Pijlsteeg en Halsteeg (nu het Damrak) mochten werken. Op deze maatregelen stond eveneens een boete van 3 pond.

Ten tijde van de Opstand in 1598 werd prostitutie voor het eerst verboden. In 1811 werd dit verbod weer ingetrokken onder voorwaarde dat de prostituees meewerkte aan medisch onderzoek om de verspreiding van geslachtsziektes te voorkomen. In 1879 werd de Nederlandse Vereeniging tegen Prostitutie opgericht door Dominee Pierson. De vele campagnes die de vereniging heeft gevoerd resulteerde in 1911 in de zedelijkheidswetgeving, waarin een verbod op bordeel houden, vrouwenhandel, pooierschap, het tonen van voorbehoedsmiddelen en pornografie werd ingesteld maar prostitutie zelf niet werd verboden. Per oktober 2001 is het bordeelverbod opgeheven, nadat het jaren was gedoogd.

 

 

Video's

Uitzending Andere tijden 3 april 2008 - Wallen in de jaren '60.

Een documentaire over de activiteiten op de Wallen en in het bijzonder de activiteiten van Haring Arie.

 

 

 

Keurboek wallen prostitutie

- keurboek -