Soorten van glazenwassen

Het glazenwassen is een beroep onderhevig aan verandering. De techniek is al decennia oud, maar de hulpmiddelen waar een glazenwasser gebruik van kan maken zijn onderhevig aan modernisering. Het emmertje sop en de wisser zullen altijd worden gehanteerd, maar de ladder alleen komt vandaag de dag gewoon niet hoog genoeg meer. Door het toenemen van de hoogte van gebouwen worden glazenwassers ook gedwongen hun  ladder in te wisselen voor gondels en hoogwerkers. Waar een glazenwasser vroeger standaard werkte met een ladder en een emmertje sop, zijn er nu veel meer mogelijkheden als het op het wassen van ramen aankomt.

De verschillende vormen van glazenwassen

Ladderwerk

Dit is de oude bekende vorm van glazenwassen. De glazenwasser maar gebruik van een uitschuifbare ladder waar hij met een haak zijn emmer sop aan kan hangen. Tegenwoordig is er wel een verschuiving van houten ladders naar aluminium ladders. Voor glazenwassers die altijd met houten ladders hebben gewerkt is het lastig om aan aluminium ladders te wennen. Waar houten ladders makkelijk meebuigen zijn aluminium ladder star. Hierdoor moeten glazenwassers hun routines aanpassen. Bij het overstappen van houten naar aluminium ladders ontstaan vaak ongelukken, doordat glazenwassers met een vaste routine moeten wennen aan de eigenschappen van het nieuwe materiaal. Het voordeel van aluminium ladders is dat ze lichter zijn dan houten ladders.

Tuckerpole/Teloscopische bewassing

tuckerpoleEen tuckerpole is een bezem met een lange steel waar osmose/demi water door loopt. Hierdoor kan een glazenwasser vanaf de grond bij de derde verdieping. De bezems zijn uitschuifbaar, en in de borstel zit een camera zodat de glazenwasser kan zien wat hij doet. Het water is ontdaan van mineralen waardoor het vuil op de ramen wordt opgelost, en de borstel geen strepen achterlaat. Dit is een relatief goedkope manier van glazenwassen omdat er voor het opzetten van een bedrijf alleen een tuckerpole nodig is. Veel illegale glazenwassers hanteren dan ook een tuckerpole. De kritiek op een tuckerpole is dat een glazenwasser niet kan zien wat hij doet, en dat moeilijke randjes en kozijnen vaak vies blijven omdat de tuckerpole hier niet bij kan.

Gondels

stillbakjeHet gebruik van gondels bij het glazenwassen is gelijk opgekomen met de opkomst van hoogbouw. Gebouwen zijn tegenwoordig zo hoog dat enkel een gondelsysteem dat vast zit aan het dak van een gebouw het mogelijk maakt de ramen te lappen. Op het dak van het gebouw staat een kraan, hieraan hangt aan vier staalkabels een bak die zich langzaam kan laten zakken langs het gebouw. Deze installatie zit vast aan het gebouw. Bij het zakken moet de gondel om de 20 meter worden gezekerd aan het gebouw. Dit is om zwaaien bij harde wind te voorkomen of te verminderen. De glazenwasser in het bakje moet zich van de ARBO met een tuigje aan de bak vastketenen. Gondels worden geplaatst op gebouwen waar een hoogwerker niet meer bij kan. Deze vorm van glazenwassen komt vooral veel voor in Rotterdam, aangezien daar veel hoogbouw staat.

Hoogwerkers

hoogwerkerHoogwerkers zijn mobiele hijskranen met een bakje waar de glazenwassers in naar boven gaan. Glazenwassers later zichzelf omhoog hijsen, en kunnen zo de glazen van middelhoge gebouwen wassen. Hoogwerkers gaan tot ongeveer 35 meter hoogte. Voor het bedienen van de hoogste hoogwerkers is een speciaal diploma nodig.

Wat de vorm van glazenwassen ook is, afgezien van bij telescopisch wassen, het sopje blijft altijd hetzelfde. Een emmertje water met wat Dreft afwasmiddel.

De Amsterdamse glazenwasser Aleksandar Petrovic verteldt hier over de verschillende manieren waarop men kan glazenwassen.

 

Ervaringsdeskundige

Glazenwasser Aleksandar Petrovic vertelt hierover zijn ervaringen met het beroep.