vroeger

Het verleden tussen dijk en spoor

Vandaag de dag staat de boerderij aan de Spaarndammerdijk in het Westerpark bekend als buurtboerderij ‘Ons Genoegen’, maar ver terug in haar geschiedenis was dit ‘Hoeve Hogenes’, de vee boerderij van de familie Hogenes.

Tot ver in de 17e eeuw was de Spaarndammerdijk de enige route tussen Haarlem en Amsterdam. Deze dijk beschermde het Rijnland eeuwenlang tegen stormvloeden die via de Zuiderzee en het IJ het land bedreigde. Menig maal brak deze dijk door, maar door de verdere inpoldering van het gebied in 1872 verdween dat gevaar. Ten tijde van de bouw van boerderij Hogenes deed de dijk alleen nog maar dienst als verbinding tussen de grote stad en Haarlem.

Rond de bouw van de boerderij in 1880 vormde de Spaarndammerdijk nog de rand van de stad Amsterdam. De Overbrakepolder, de naam van het gebied rond de boerderij, was voornamelijk landelijk gebied. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied bij de stad betrokken, met als bestemming overwegend industriegebied. Dit ging ten koste van grote delen van de Spaarndammerdijk. In de loop van de 19e eeuw zijn grote delen van de Overbrakepolder verloren gegaan. Het stuk waar de boerderij zich bevond bleef echter gespaard, omdat dit gebied de bestemming ‘plantsoen’ kreeg toegewezen. Zo is de boerderij en het aangrenzende stuk Spaarndammerdijk behouden gebleven en momenteel een zeldzaam stuk historisch Amsterdam.

Tot laat in de 20e eeuw werd de boerderij bewoond door de familie Hogenes. Na de dood van meneer Hogenes bleef mevrouw Hogenes achter. De boerderij raakte in verval en men kwam er achter dat ook mevrouw Hogenes het huis had verlaten. De boerderij viel onder het bezit van stadsdeel West en raakte nog verder in verval. In 2001 stond de sloop van deze vooroorlogse boerderij op de agenda, dit werd voorkomen door de bezetting vanuit de kraakbeweging. Onder de vlag van ‘Vereniging Buurtboerderij Ons Genoegen’ werd de boerderij provisorisch opgeknapt. De boerderij fungeerde vanaf dat moment als culturele vrijplaats met allerlei kleinschalige activiteiten, feesten en een bescheiden horeca.

In 2007 ging het stadsdeel in tegen de bezetting van de boerderij. De boerderij was sterk in verval en restauratie was noodzakelijk. Uiteindelijk is er een samenwerkingsverband aangegaan tussen de vereniging, het stadsdeel en Mentrum. Het stadsdeel restaureerde de boerderij op voorwaarde dat de boerderij een functie vervulde voor de cliƫnten van het Time-out hotel van Mentrum, dat tegelijkertijd naast de boerderij werd gebouwd.