Docu

Naast het spoor

Decor voor een feestje of een tweede thuis, lekker buiten of eindelijk normaal; hoe je haar ook noemt, buurtboerderij Ons Genoegen in het Westerpark van Amsterdam is niet voor één uitleg vatbaar. Tien jaar na de oorspronkelijke kraak, wordt de boerderij inmiddels beheert door Stichting de Regenboog als horeca gelegenheid op basis van vrijwilligers. In de loop van de jaren heeft de boerderij veel mensen om zich heen verzameld en in ieders verhaal speelt zij een andere rol. Toch lijkt er wel een gezamenlijk ideaal te zijn: beschermen van de eigenheid en open staan voor iedereen. Maar hoe creëer je bescherming en openheid? Zijn dit geen tegenstrijdige doelen? Op de buurtboerderij valt of staat het bij een begrip van de plek die je deelt. Deze film geeft een kijkje in de wereld naast het spoor, waar ‘normaal’ geen voorwaarde is om erbij te horen.

 

 

Eerdere documentaires over Buurtboerderij Ons Genoegen:

Een film van Jochem Smit Producties 2009 over Buurtboerderij Ons Genoegen te Amsterdam Westerpark. Aan het einde van een langdurig renovatieproject staan de vrijwilligers voor de taak om de herinnering aan een kraak en vrijplaats verleden weer nieuw leven in te blazen. Deze documentaire kwam tot stand binnen het vakkentraject Visuele Etnografie van de Universiteit van Leiden.

 

Rein Hazewinkel filmde in 2002 en 2003 voor het VPRO-programma Waskracht de ontwikkelingen op de Buurtboerderij. De film werd in 2004 uitgezonden.