Voor topvoetbal is niet alleen talent, maar ook geld nodig. Gebrek hieraan is de belangrijkste reden waarom voetbalclubs zoals AZ en Willen II zich hebben teruggetrokken uit de Eredivisie vrouwen. Hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg vraagt zich af wat het probleem is met sport en commercialisering . Die vlot ook bij het vrouwenvoetbal nog niet zo. Drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam onderzochten daarom het imago van vrouwenvoetbal onder bedrijven.

Lees hier hoe de Stuurgroep Eredivisie Vrouwen van de KNVB de toekomst van het vrouwenvoetbal ziet. Maar de KNVB heeft kritiek gekregen over het conservatisme dat in de bond aanwezig zou zijn. Met het vertrek van meerdere Eredivisie clubs uit het vrouwenvoetbal is de kritiek er niet minder om geworden.

Sport in het algemeen wordt in Nederland veelvuldig onderzocht. Maar naar voetbal en vrouwen kan nog meer onderzoek worden gedaan...

“Women, gender, equality and sport” is een onderzoek van de Verenigde Naties. De studie laat zien hoe sport op allerlei manieren goed is voor vrouwen: voor hun gezondheid, maar ook voor hun eigenwaarde en sociale vaardigheden.

Sociale constructies over mannelijkheid en vrouwelijkheid spelen echter een grote rol in de sportbeleving van vrouwen. In veel landen wordt sport nog als een masculiene activiteit gezien, stelt Charlie Sever namens de OECD.

Gezien bovenstaande ontwikkelingen zou er meer energie en aandacht moeten worden besteed door de KNVB, experts en wetenschappers aan wat nu de echte fundamentele vernieuwingen moeten zijn om het vrouwenvoetbal een succesvolle toekomst te bieden. Waarbij sportbeleving een centralere rol moet spelen.


Kick Like a Girl is een documentaire van Jenny Mackenzie over de positie van vrouwen in de voetbalwereld. In de documentaire staat het voetbalteam The Mighty Cheetas centraal. Twee seizoenen lang leken de dames onverslaanbaar, dus besloot de coach ze mee te laten spelen in een mannencompetitie. Als de meisjes succesvoller blijken tegen de jongensteams geven de ouders commentaren die duidelijk maken welke ideeën er spelen over sport en welke rol de factor geslacht daarbij speelt.


Hana, Dul, Sed is een documentaire door de Oostenrijkse Brigitte Weich over het vrouwenelftal van Noord-Korea. Ze interviewt enkele spelers over hun visie op hun voetbalcarrière. In een land waar prestatie zo belangrijk is, proberen zij doormiddel van hun voetbalwedstrijden oude verliezen van Noord-Korea goed te maken. Na een razendsnelle opkomst van het Noord-Koreaanse vrouwenelftal eindigt de carrière van de vrouwen abrupt wanneer het elftal zich niet weet te kwalificeren voor de Olympische spelen.


Mooie Benen is een documentaire van Hansje Quartel over de vrouwen van ADO Den Haag. In het tweede jaar dat de ‘Haagse Tieten’ strijden in de eredivisie volgt Quartel de 18 meiden tijdens hun trainingen en wedstrijden. Ze laat de wereld van een vrouwenelftal zien in een tijd waarin het topvoetbal voor vrouwen nog in de kinderschoenen staat. Voor iedereen is de toekomst nog onzeker.